Kort nieuws Kunst

Stripschapprijs voor Jesse van Muylwijck

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 20 aug. Tekenaar Jesse van Muylwijck heeft de Stripschapprijs 2010 gewonnen. Dit heeft Het Stripschap, Nederlands centrum voor belangstellenden in strips, bekendgemaakt. Van Muylwijck (1961) maakt onder andere de krantenstrip De Rechter. Deze verschijnt al zeventien jaar in veertien kranten en beslaat inmiddels meer dan vijfduizend afleveringen. De commissie van de Stripschapprijzen, onder voorzitterschap van tekstschrijver Ger Apeldoorn, noemt De Rechter een „geslaagde samensmelting van vorm en inhoud” en typeert de stijl van de in Canada wonende Van Muylwijck als „primitief en toegankelijk”. Van Muylwijck krijgt de oeuvreprijs op zaterdag 25 september uitgereikt tijdens De Stripdagen in Houten. De afgelopen jaren ging de prijs naar Barbara Stok, Erik Kriek, Aloys Oosterwijk en Gerard Leever.

Dichter Edwin Morgan overleden

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 20 aug. De Schotse dichter Edwin Morgan is gisteren op 90-jarige leeftijd in Glasgow overleden. Morgan (1919) werd in 1999 tot de eerste Stadsdichter van Glasgow benoemd. Een jaar later kreeg hij de Queen’s Gold Medal for Poetry. In 2004 werd hij de eerste Schotse Dichter des Vaderlands. Hij excelleerde in (homoseksuele) liefdesgedichten. Met de bundels The Second Life (1968) en From Glasgow to Saturn (1973) vestigde hij zijn reputatie als vooraanstaand Schots dichter.

Toilet Salinger te koop voor miljoen

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 20 aug. De wc-pot van J.D. Salinger staat voor één miljoen te koop op de veilingsite eBay, zo meldt Los Angeles Times. Het toilet komt uit de voormalige woning van de in januari overleden schrijver van The Catcher in the Rye in Cornish, New Hampshire. De koper krijgt er een brief van Joan Littlefield bij waarin de authenticiteit ervan wordt gegarandeerd. Het wc uit 1962 komt zonder bril en deksel en is bovendien ‘nog niet schoongemaakt’. De pot kan 1 miljoen opleveren, maar verkoper Rick Kohl van webuytreasure.com staat open voor „ieder redelijk bod”. De veiling loopt af op 4 september en voorlopig zijn er 14 bieders.