Kort nieuws Economie

Heineken mag kroegen Kooistra ontruimen

Groningen, 20 aug. Bierbrouwer Heineken mag een groot aantal kroegen in de binnenstad van Groningen ontruimen. Dat heeft de rechter in Groningen vandaag besloten. De brouwer eiste een week geleden de ontruiming, omdat het nog 5 miljoen euro huur tegoed heeft van de horecagelegenheden uit het voormalige Kooistra-imperium. Wat de rechter betreft is een oude bv van de overleden horecamagnaat Sjoerd Kooistra verantwoordelijk voor de opgelopen huurschulden. Deze Gouden Kooi bv regelde voor Heineken de verhuur van de zeventien horecagelegenheden aan de pachters, maar betaalde de huur al langere tijd niet door aan Heineken. De rechter ziet ruimte voor een ontruiming omdat de huurachterstand per dag oploopt met ruim 7000 euro en de pachters toe zijn aan duidelijkheid over hun toekomst. (ANP)

Vrachtauto’s vast bij Oekraïne

Kiev/Boedapest, 20 aug. Ongeveer veertig Nederlandse vrachtwagens met onder meer bloemen en planten staan vast bij diverse grensovergangen van Oekraïne. Dat hebben bronnen binnen de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) en de Nederlandse ambassade in Kiev gisteren bevestigd. Oekraïne, dat lid is van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en de importbelasting moet verlagen, zou druk uitoefenen op de Nederlandse handelaren om hun facturen te verhogen. Hierdoor zou het land alsnog dezelfde bedragen binnenhalen. (ANP)

Consumptie neemt verder toe

Den Haag, 20 aug. De consumentenbestedingen trekken verder aan. Huishoudens hebben in juni 1,3 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar eerder. De groei van de consumptie was groter dan in mei, toen 0,8 procent meer werd besteed. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aan goederen gaven consumenten in juni 2,4 procent meer uit. De bestedingen aan diensten namen toe met 0,4 procent. (ANP)

Stroomverbruik weer toegenomen

Arnhem, 20 aug. Het elektriciteitsverbruik is in juli opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die TenneT, de landelijke transporteur van elektriciteit, vandaag heeft gepubliceerd. Het verbruik komt steeds dichter bij het niveau van vorig jaar. Het verbruik ligt nu nog 0,23 procent lager dan in dezelfde maand een jaar geleden. Eind vorig jaar was dat verschil nog bijna 8 procent. (ANP)