Kort nieuws Buitenland

Brazilië: hoogste boete tot nu toe wegens slavernij

São Paulo, 20 aug. Het Hooggerechtshof voor Arbeid in Brazilië heeft het bedrijf Lima Araujo Agropecuaria veroordeeld tot een boete van 5 miljoen real (2,2 miljoen euro) wegen slavernij. Het is de hoogste boete voor slavenarbeid in Brazilië tot nu toe, aldus het hof. Bij een inval in twee boerderijen van het agrarische bedrijf in 1998 bevrijdde de politie honderdtachtig mensen, onder wie tien kinderen. Ze waren jarenlang vastgehouden, leefden in hutjes en kregen soms geen water of medische zorg. In Brazilië leven naar schatting nog vijfentwintigduizend mensen in slavernij. Ze worden doorgaans gedwongen hoge schulden te maken bij hun werkgever. De Braziliaanse autoriteiten zeggen vorig jaar ongeveer drieduizend arbeiders te hebben bevrijd uit slavernij. (AFP, BBC)

Moskou geeft claim Kaukasus niet op

Jerevan, 20 aug. Rusland behoudt zich het recht voor om als belangrijkste bewaker van „de orde en veiligheid” op te treden in de zuidelijke Kaukasus. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev vandaag verklaard tijdens een bezoek aan Armenië. De Zuid-Kaukasus bestaat uit drie landen: Armenië, Georgië en Azerbajdzjan. Azerbajdzjan en Ruslands traditionele bondgenoot in de regio Armenië zijn in conflict over de Armeense enclave Nagorny-Karabach in Azerbajdzjan. In 2008 voerde Rusland korte tijd een oorlog met Georgië. Rusland en Armenië sloten vandaag ook een akkoord over de verlenging van het huurcontract van een Russische basis in Armenië, tot 2044. Rusland heeft zo’n 3.500 soldaten in het land gestationeerd. (AFP)

Z-Korea arresteert activist bij grens

SEOUL, 20 aug. In Zuid-Korea is vandaag een religieuze activist opgepakt die de zwaar bewaakte Gedemilitariseerde Zone was gepasseerd, na een illegaal bezoek aan Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse autoriteiten hielden Han Sang-ryol aan toen hij in het bestandsdorp Panmunjom de grens was overgestoken. Daarbij handelde hij in strijd met de afspraken van de wapenstilstand tussen de twee Korea’s, die sinds de beëindiging van de militaire strijd (1950-‘53) formeel nog steeds met elkaar in oorlog verkeren. Het is Zuid-Koreaanse burgers verboden om zonder toestemming van de overheid naar Noord-Korea te reizen. Han is lid van een minderheid van activisten en religieuze groepen die sympathie hebben voor het stalinistische regime van Kim Jong-il. (AP)

Protest in Kashmir tegen India

Srinagar, 20 aug. In het Indiase deel van Kashmir zijn vandaag duizenden inwoners ondanks een uitgaansverbod de straat opgegaan om te protesteren tegen het Indiase bestuur. Eerder op de dag zouden paramilitairen een 19-jarige jongen hebben doodgeschoten. Volgens ooggetuigen had de jongen slechts staan praten op straat, enkele uren nadat er strijd was geweest tussen de paramilitairen en stenen gooiende demonstranten. De politie heeft gezegd dat er geen reden voor het geweld was en is een onderzoek naar moord begonnen. Het is de eerste keer in de afgelopen maanden van onrust in Kashmir dat de veiligheidsdiensten maatregelen nemen tegen onnodig geweld. Tot op heden zijn 61 doden gevallen bij botsingen tussen demonstranten en paramilitairen. (AP)

Museum VS hekelt Roemeense munt

Boekarest, 20 aug. Het Amerikaanse Holocaustmuseum in Washington heeft gisteren felle kritiek geuit op de weigering van de Roemeense centrale bank om een munt uit de omloop te halen met de afbeelding van een voormalige, onder sommige joden omstreden Roemeense premier. Volgens het museum is de munt een blijk van de Roemeense „ongevoeligheid” voor het leed van slachtoffers van de Holocaust. Op de munt staat de afbeelding van oud-premier Miron Cristea (1938-1939), die een wet wijzigde waardoor Roemeense joden hun staatsburgerschap verloren. Dat zou de weg hebben geëffend voor vervolging van die joden door de nazi’s. Eerder eiste de Amerikaanse Anti-Defamation League dat bij elke munt een folder zou worden verstrekt met informatie over door Cristea begane antisemitische daden. Volgens de Roemeense centrale bank is de munt niet antisemitisch. (AP)