Kort nieuws Binnenland

Faillissement aangevraagd voor Het Gesprek

Amsterdam, 20 aug. Tv-zender Het Gesprek stopt definitief. De grootaandeelhouder en de bewindvoerder hebben gisteren het faillissement van de zender aangevraagd. Naar verwachting gaat Het Gesprek vandaag uit de lucht. Dat heeft medeoprichter Derk Sauer gisteravond laten weten. Eerder deze week zag het er nog naar uit dat een aantal partijen kans zag met de zender een doorstart te maken, maar deze pogingen zijn op niets uitgelopen, aldus Sauer. Het Gesprek, dat in 2007 werd opgericht, kampte al lange tijd met tegenvallende kijkcijfers en inkomsten. (ANP)

Aantal geboorten dit jaar gedaald

Den Haag, 20 aug. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 88.796 kinderen geboren. Dat zijn er 1.597 minder dan in dezelfde periode in 2009. Dat bevestigde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), vandaag. Volgens het CBS moet de oorzaak worden gezocht in de economische crisis. Als het economisch niet voor de wind gaat, wordt het ouderschap vaak uitgesteld. Het aantal geboorten daalt ook door een afname van het aantal mannen en vrouwen van rond de 30 jaar, de leeftijd waarop de meesten kinderen krijgen. Voor de tweede helft van dit jaar verwacht het CBS ook minder geboorten in vergelijking met een jaar eerder. (ANP)

Holocaust-cartoon ‘onnodig grievend’

Arnhem, 20 aug. Een cartoon over de holocaust die de Arabisch Europese Liga in 2009 op haar website zette is onnodig grievend. De cartoon zet vraagtekens bij de genocide op de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde gisteren de Nederlandse tak van de AEL tot een boete van 2.500 euro waarvan 1.500 voorwaardelijk. In april sprak de rechtbank van Utrecht de AEL vrij van van het beledigen van het Joodse bevolkingsdeel. De rechtbank noemde de cartoon wansmakelijk en bijzonder kwetsend, maar oordeelde dat de vrijheid van meningsuiting zwaarder moest wegen. Het Openbaar Ministerie ging daartegen in beroep. (ANP)

Eist 3 jaar in hoger beroep De Punt

Leeuwarden, 20 aug. Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft gisteren drie jaar cel geëist tegen de eigenaar van de scheepswerf in De Punt. Op 9 mei 2008 kwamen daar bij een brand drie brandweerlieden om het leven. Volgens het OM kan de verdachte worden veroordeeld voor het opzettelijk beschadigen van het elektriciteitsnetwerk in de werf, waardoor de brand is ontstaan. De rechtbank in Assen veroordeelde de eigenaar destijds tot een celstraf van drie maanden wegens het rommelen met stroom. De rechters achtten toen niet bewezen dat daardoor ook de brand was ontstaan. Het OM gaat in hoger beroep niet meer uit van brandstichting. (ANP)

Peter R. de Vries in Australië opgepakt

Perth, 20 aug. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is vanmiddag rond 16.15 uur lokale tijd samen met een medewerkster van zijn programma gearresteerd in de Australische stad Perth. Dat liet een collega weten. De Vries werd opgepakt nadat hij een verdachte van de moord op de destijds 23-jarige Mariska Mast in Honduras had opgespoord. De misdaadverslaggever wilde in Australië de verdachte een brief overhandigen. De politie nam De Vries mee op verdenking van huisvredebreuk. (ANP)

Zelfmoord in cel gevangenis Breda

Breda, 20 aug. Een 28-jarige man uit Afghanistan heeft woensdagnacht zelfmoord gepleegd in zijn cel in de gevangenis in Breda. Justitie heeft dat bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in regionale krant BN/De Stem. De man was een van de verdachten in een gijzelingszaak, die begin mei in Tilburg plaatshad. Justitie onderzoekt hoe de zelfdoding heeft kunnen gebeuren. (ANP)