Kaneel in de woestijn

We rijden op Highway 24 in zuidwest Amerika. Voor ons, achter ons, naast ons rotsige woestijn. Ik ben moe en een beetje kribbig. We reizen al een paar dagen door de staat Utah, waar ze hele rare alcoholwetten hebben (bier van 3,2 procent, wat moet je ermee?) en hoe indrukwekkend het landschap ook is, we beginnen onderhand genoeg te krijgen van de stoffige rotsformaties. We hebben de vaart erin. Dan ga ik ineens rechtop zitten: „Ik zag een bakker!” We keren om en jawel, een klein gebouwtje, een moestuin, een paar slaperige honden en binnen een allervriendelijkste meneer die ter plekke de bonen voor mijn koffie maalt. „Hoe kwam je er zo bij om hier een bakkerij te beginnen?” vraag ik. „We needed bread. I baked some. Before I knew it, I was running a bakery.”

We nemen koffie en kaneelbroodjes, de specialiteit van het huis, mee naar het terras. Uit een krakende radio komt de stem van Stevie Wonder. Met de honden aan onze voeten kijken we de woestijn in. Die lijkt ineens een stuk minder onvriendelijk.

Mocht je ooit op Highway 24 in Utah zijn, kijk dan bij mijlpaal 102 uit naar de Mesa Farm Market en stop voor koffie en cinnamon rolls. Met deze zoete broodjes eindigen we onze Amerikaanse week.

Ongeveer 30 stuks

Deeg:

50 gram boter

500 ml melk

80 gram kristalsuiker

1 zakje gist

1 ei

½ eetlepel zout

750 gram bloem

Vulling:

150 gram zachte boter

75 gram donkere basterdsuiker vermengd met 2 eetlepels kaneel en een snuf zout

Glazuur:

250 gram poedersuiker

50 gram gesmolten boter

melk

Maak het deeg: smelt de boter in de melk op laag vuur. Laat even afkoelen. Doe in een kom met de kristalsuiker, gist, ei, zout en de helft van de bloem. Mix met de deeghaak van de (hand)mixer tot je een gladde massa hebt. Voeg de rest van de bloem toe en mix tot een samenhangend deeg. Voeg als het te plakkerig is, extra bloem toe. Kneed het deeg met de hand nog een paar minuten en laat de deegbal in een ingevette kom 2 uur rijzen. Kneed het dan even door en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 50 x 30 cm. Besmeer deze met de zachte boter. Strooi het kaneelmengsel over de boter. Rol de rechthoek vanaf de lange kant zo strak mogelijk op. Snij de rol in plakken van 1,5 cm. Leg de plakken in ingevette bakvormen (ze mogen tegen elkaar aan liggen) en laat nog een uur rijzen. Bak dan 20 minuten op 190 graden.

Glazuur: meng poedersuiker en boter, en voeg zoveel melk toe tot je een schenkbare massa hebt. Giet over de nog warme broodjes. Eet dezelfde dag.

Janneke is met vakantie. Klary Koopmans, culinair journalist, en schrijver van het blog www.klarykoopmans.blogspot.com, vervangt haar.

    • Klary Koopmans