Internationaal kort

Veel stembureaus dicht in Afghanistan

Kabul. In Afghanistan zullen tijdens de parlementsverkiezingen op 18 september 938 stembureaus om veiligheidsredenen gesloten blijven. De kiescommissie probeert op die manier grootschalige verkiezingsfraude, zoals bij de presidentsverkiezingen vorig jaar, te voorkomen. De gesloten bureaus maken 14 procent uit van het totale aantal van 6.835. Het gaat vooral om stembureaus in het zuiden en oosten van het land, waar het merendeel van de Pashtun-bevolking woont. Gevreesd wordt dat de maatregel daar zal leiden tot onvrede en dat de Talibaan daarvan zullen profiteren. Bij de presidentsverkiezingen in augustus vorig jaar keurde de Electorale Klachtencommissie eenderde van de stemmen voor president Hamid Karzai af. Met tegenzin stemde Karzai in met een tweede ronde, maar zijn tegenstander Abdullah Abdullah trok zich terug. Karzai werd president maar verloor aan gezag. (AFP, Reuters)

Lid Mandelafonds weg om diamanten

Johannesburg. Jeremy Ractliffe heeft ontslag genomen als lid van de raad van bestuur van het Nelson Mandela Kinderfonds, omdat hij heeft verzwegen dat fotomodel Naomi Campbell hem bloeddiamanten heeft gegeven. Campbell verklaarde twee weken geleden voor het Speciale Hof voor Sierra Leone dat zij in 1997 ruwe diamanten kreeg, vermoedelijk van de Liberiaanse oud-president Charles Taylor. Zij had ze aan Ractliffe gegeven om ervan af te zijn. Hij verzweeg dat omdat hij Mandela en het fonds niet in diskrediet wilde brengen, verklaart hij nu. Ractliffe heeft de diamanten onlangs aan de politie overgedragen. Volgens het hof was Taylor destijds in Zuid-Afrika om met diamanten wapens te kopen voor rebellen in Sierra Leone. (BBC)

Rapport over oorlog Gaza vrijgegeven

New yORK. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft woensdag in New York de resultaten vrijgegeven van Israëlisch en Palestijns onderzoek naar vermeende oorlogsmisdrijven tijdens het conflict in Gaza van anderhalf jaar geleden. Hij onthield zich van commentaar. De Algemene Vergadering had onafhankelijk onderzoek door de partijen geëist na het rapport van de Zuid-Afrikaanse rechter Goldstone, die vorig jaar concludeerde dat beide partijen oorlogsmisdrijven hadden begaan. Beide ontkenden dat. Afgewacht moet worden of de Algemene Vergadering tot verdere actie, zoals een gang naar het Internationaal Strafhof, zal oproepen. (AP)

Lees het rapport op nrc.nl/buitenland