Hier sta je met je neus boven op al die topwielrenners

De Eneco Tour dient als voorbereiding op de Vuelta en het daaropvolgende WK.

Het is niet zeker of dat volgend jaar nog steeds het geval is.

Ze zijn samen met de camper naar Rhenen afgereisd vanuit de streek rond Gent. Luc Dumont en André De Lausnay, twee Belgische gepensioneerden, volgen jaarlijks zes grote wielerrondes: ‘Romandië, Zwitserland, Spanje, Italië, Oostenrijk en Tirreno-Adriatico’. „Maar door mijn stoma is de Eneco Tour nog maar de tweede ronde die ik dit jaar kan volgen”, zegt Luc Dumont. „De Tour de France doen we niet meer”, vult De Lausnay aan. „Véél te druk.”

Gisteren ging het peloton de grens over. De tweede etappe, van het Nederlandse Sint Willebrord naar het Belgische Ardooie, werd gewonnen door André Greipel. De Duitser was na 199 kilometer de snelste in de massasprint en eindigde voor de Australiër Robbie McEwen, winnaar van de eerste rit, en de Noor Edvald Boasson Hagen. De leiderstrui bleef in handen van de Canadees Svein Tuft.

Na de slotrit in de Eneco Tour, dinsdag, gaan de twee vrienden naar huis – „om onze kleren te wassen” – en dan stappen ze direct weer in de camper, richting Spanje. Bijna elk jaar staan de WK ook op het programma, maar deze keer passen ze allebei. De Lausnay: „Zo lang stilzitten in een vliegtuig naar Australië is op onze leeftijd niet ideaal hè.” De Eneco Tour volgen ze al acht jaar. Elke dag stoppen ze een keer of drie langs het parcours om de renners voorbij te zien flitsen en daarna haasten ze zich richting finish. „De kleinste rondes zijn voor ons het leukst”, zegt Dumont. „Dan krijg je makkelijker een pasje om dichter bij de renners te komen.”

In zijn huidige vorm bestaat de Eneco Tour zes jaar. Voorheen werd alleen in Nederland gefietst – de wedstrijd heette toen nog Ronde van Nederland. Nadat de internationale wielerunie UCI in 2005 de wereldbeker had vervangen door de ProTour, moest de ronde uitbreiden om deel te blijven uitmaken van het internationale wielercircuit. De organisatie kwam met een Ronde van de Benelux op de proppen, die in België en Nederland de naam draagt van de hoofdsponsor. Saillant detail: de Tour of Benelux, de internationale naam, deed de ronde Luxemburg nooit aan.

De Eneco Tour dient als voorbereiding op de Vuelta en het daaropvolgende WK. „Maar”, zegt woordvoerder Chris Vannoppen, „het is nog niet duidelijk of dat volgend jaar zo blijft.” De samenstelling van de wielerkalender gebeurt immers niet door de wedstrijdorganisatoren, maar door de UCI. Volgend jaar wordt de Vuelta misschien met een week vervroegd en het is onduidelijk of de Eneco Tour mee verhuist. Voor Vannoppen hoeft het niet. „Nu zitten we mooi tussen de Ronde van Frankrijk en de WK. Dat is prima. Mensen kunnen hier die toppers van heel dichtbij zien en dat maakt het speciaal.”

Dumont en De Lausnay kijken vooral uit naar de etappe van vandaag, van Ronse naar Ronse. Die rit is een miniatuurversie van de voorjaarsklassieker Ronde van Vlaanderen en het parcours ligt niet ver van hun huis. „We kennen er alle sluipweggetjes. Dat kan handig zijn, want je rijdt al snel eens fout en dan mis je de aankomst. Of je staat uren in de file bij het wegrijden.”