Helikoptershots en harlekijns op de ra's

Het valt nog niet mee een evenement als Sail Amsterdam goed in televisiebeelden te vangen. Helikoptershots van grote zeilschepen omstuwd door een muggenzwerm van kleine bootjes helpen, evenals de fotogeniek als harlekijns op de ra’s dansende cadetten van het Indonesische marineschip Dewaruci.

De NOS had veel zendtijd vrijgemaakt voor de intocht op het Noordzeekanaal en het IJ. Zowel het rechtstreekse verslag ’s middags als de samenvatting van een uur ’s avonds werd gelardeerd met minireportages van Eva Jinek, die sloepen en plezierjachten vol opgetogen feestvierders enterde. Maar wat betekent zo’n massale orgie van nautisch hedonisme nu eigenlijk?

Joost Karhof kwam in de buurt door de zwaar gesponsorde replica’s en gerestaureerde schoeners te typeren als „zeilende skyboxen”. Nog treffender was de analyse van Jort Kelder, zoon van een voormalig stuurman bij de koopvaardij, dat het vooral gaat om nostalgie naar de verdwenen grandeur van een zeevarende natie. Economisch stelt de Nederlandse vloot niet meer heel veel voor, behalve als het om spelevaren gaat, een onderdeel van de (re)creatieve industrie.

Wat ook niet meevalt is het in de lucht houden van een kwaliteitszender voor opinie en debat op commerciële basis. Daags voor het doek definitief viel voor de failliete zender Het Gesprek, mocht medeoprichter en -eigenaar Frits Barend aan Knevel & Van den Brink (EO) uitleggen waar het mis was gegaan. Adverteerders trekken in crisistijd was lastig gebleken en ook wilden de kranten de programmagegevens maar niet afdrukken.

Dat laatste verwijt zou je een gotspe kunnen noemen. Het was juist Het Gesprek zelf dat slecht communiceerde over wat het te bieden had. Programmering en inhoud vormden vaak een verrassing en je moest altijd raden of je misschien naar een herhaling van een jaar geleden zat te kijken.

De kwaliteit laveerde voortdurend tussen een oprechte en sympathieke poging om langere praatprogramma’s te maken, met alle onbeholpenheid die nu eenmaal aan een minibudget kleeft, en het verkopen van zendtijd aan de hoogste bieder. Het dieptepunt vormde de uitzending van een Amerikaanse ‘documentaire’ tegen het psychiatrische establishment, die van voor naar achter het gedachtegoed van de Scientology Church propageerde.

Zoals de erfenis van Talpa onder meer Gooische Vrouwen bevatte, zo zouden ook een paar programma’s uit de boedel van Het Gesprek gered moeten worden: Het Binnenhof van Jaïr, 1 op 1 en misschien De recensenten. De sporttalkshow Barend & Barend is al onder dak, bij de mannenzender RTL7.