Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Griekse sanering 'voor op schema'

De bezuinigingen en hervormingen die Griekenland tot nu toe heeft doorgevoerd zijn „zeer positief”. Op sommige gebieden ligt het land zelfs „voor op schema”. Dat heeft eurocommissaris Olli Rehn (Economie en Financiën) gisteren gezegd. Daarmee voldoet Griekenland aan de voorwaarde voor een tweede lening, van 9 miljard euro, verstrekt door eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het Griekse begrotingstekort, dat vorig jaar bijna 14 procent bedroeg, daalde in de eerste helft van 2010 met 46 procent. Dat is „sneller dan gepland”. Overheidsuitgaven waren 17 procent lager dan in de eerste helft van 2009. Rehn noemde dit „indrukwekkend”.

In mei beloofden de eurolanden en het IMF Griekenland 110 miljard euro aan leningen, verspreid over drie jaar. Het land had jaren op te grote voet geleefd en kon zijn schulden niet meer afbetalen. Dit bracht de stabiliteit van de euro in gevaar en zorgde voor politieke spanningen binnen de EU. Omdat veel banken in Noord-Europese landen Griekse staatsobligaties bezitten, legde de ‘Griekse crisis’ de Europese kredietverstrekking nagenoeg stil. Sommigen beschouwen de leningen aan Griekenland als een nieuwe ronde van bailouts voor Duitse, Franse en Nederlandse banken.

In ruil voor de leningen moet Griekenland zijn begrotingstekort terugbrengen tot onder de norm van het Stabiliteitspact (3 procent), schulden afbouwen en de economie drastisch hervormen. Dit proces wordt constant gevolgd door tientallen specialisten van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. In juni kreeg Griekenland zijn eerste lening van 20 miljard euro: 15,5 miljard van eurolanden, de rest van het IMF. Wanneer de tweede tranche wordt verstrekt, is niet bekend. Eurolanden fourneren 6,9 van de 9 miljard, tegen een hoge rente van ruim 5 procent. Dat moet Athene aansporen zo snel mogelijk weer op de kapitaalmarkt te gaan lenen.

Ministers van Financiën van de eurolanden moeten de tweede lening op 7 september goedkeuren. Een Commissie-woordvoerder zei gisteren dat het Slowaakse parlementsbesluit van begin augustus om geen geld aan Griekenland te lenen, het proces niet kan blokkeren.

Volgens Rehn is Griekenland echter niet uit de gevarenzone: „De belangrijkste uitdaging is het garanderen van genoeg liquiditeit en financiële stabiliteit in de banksector.” Ook moet structurele hervorming van het pensioensysteem, de belastinginning en de arbeidsmarkt in dit tempo doorgaan om vanaf 2011 weer economische groei te genereren. Door de hevige bezuinigingen kromp de Griekse economie in het tweede kwartaal van 2010 met 1,5 procent, terwijl de groei elders in Europa voorzichtig terugkeert.