Foto's met Palestijnen 'norm'

Na de ophef over twee foto’s van een Israëlische militair met geblinddoekte en gebonden Palestijnse gevangenen, hebben Israëlische media de afgelopen dagen nieuwe foto’s gepubliceerd. Op de sociale netwerksite Facebook plaatsten sympathisanten van inmiddels ex-militair Eden Abergil onder andere een foto van vier vrouwelijke militairen die hun wapen richten op een knielende vrouw.

Ze gebruiken onder andere foto’s van de Israëlische actiegroep Breaking the Silence, die misstanden in het leger aan de kaak stelt. Breaking the Silence noemde het „norm” voor militairen om dit soort foto’s te nemen, die hun dagelijkse situatie weergeven. „Het is verbazingwekkend dat deze foto’s in Israël ophef hebben gewekt. Tijdens arrestaties en ondervragingen gebeuren wel ergere dingen.”

Zelf zei Abergil in een vraaggesprek met de Legerradio de opschudding niet te begrijpen omdat ze „niemand kwaad had gedaan”.

In een hoofdartikel schreef de krant Ha’aretz vervolgens dat dit onbegrip – dat ook haar sympathisanten vertolkten – juist het ergste is. „Dit weerspiegelt een cultuur die heeft wortel geschoten in de loop van tientallen jaren bezetting [van Arabisch gebied], die Palestijnse gevangenen als ondermensen beschouwt – objecten van amusement op zijn best en op zijn slechtst van misbruik.” Volgens Ha’aretz moet niet zozeer worden gekeken naar het gedrag van de militair, maar naar „de niet te tolereren norm die haar foto’s vertegenwoordigen”. (AFP)