Economie kort

Werkloosheid in Nederland daalt voor de vijfde maand op rij

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De werkloosheid in Nederland is opnieuw gedaald. Juli was de vijfde maand op rij dat de werkloosheid afnam. Sinds maart is het aantal Nederlanders zonder baan met gemiddeld vijfduizend per maand teruggelopen. De cijfers werden gisteren gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat spreekt van een „lichte daling” van de werkloosheid. In juli waren in totaal 449.000 personen werkloos. Dit komt overeen met 5,7 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid is nog wel altijd hoger dan een jaar geleden. In juli 2009 zat 5,7 procent van de Nederlanders zonder werk. De Nederlandse werkloosheid bereikte in februari dit jaar een piek. Toen zat 6,1 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zonder werk. Daarna nam de werkloosheid geleidelijk weer af.

Damen Schelde levert fregat aan Indonesië

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Damen Schelde Naval Shipbuilding (DCNS), Vlissingse bouwer van marineschepen, gaat een fregat leveren aan de Indonesische marine. Daartoe is begin deze week in Jakarta een contract ondertekend. Het schip van 2.400 ton wordt gebouwd op de werf van het Indonesische PT PAL in Surabaya. Volgens DCNS-directeur Hein van Ameijden, die aanwezig was bij de ondertekening, is dit fregat „een eerste van een serie. Het kunnen er aanzienlijk meer worden.” De transactie heeft een waarde van 220 miljoen dollar (171 miljoen euro). Nederland ondersteunt de aankoop met een exportkrediet. De Indonesische marine heeft al vier kleinere korvetten van Damen’s Sigma-klasse in dienst. „De ervaring daarmee gaf ons een voordeel ten opzichte van de competitie.” Ook Italiaanse en Russische scheepsbouwers aasden op de bouworder.

Philips sluit deal in China over televisie

Amsterdam. Philips heeft een intentieovereenkomst gesloten met TPV Technology voor onder meer de distributie, marketing en het verkopen van de televisieactiviteiten in China. Dat heeft het elektronicaconcern gisteren bekendgemaakt, zonder financiële details over de overeenkomst te verstrekken. Philips krijgt van TPV royalties betaald voor de licenties. TPV is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van monitoren en lcd-tv’s. Philips wil met het akkoord zijn positie op de Chinese markt versterken. De overeenkomst heeft een minimumlooptijd van vijf jaar. (ANP)

Chipfabrikant Intel neemt McAfee over

New York. De Amerikaanse chipmaker Intel neemt voor 7,7 miljard dollar (5,9 miljard euro) de maker van beveiligingssoftware McAfee over. Dat heeft Intel gisteren bekendgemaakt. De chipmaker biedt 48 dollar per aandeel McAfee, een meerwaarde van 60 procent vergeleken met de slotkoers van 29,93 op woensdag aan de effectenbeurs van New York. Aandelen McAfee schoten na de aankondiging omhoog. Met de acquisitie van McAfee wil Intel beter gepositioneerd zijn om uit te breiden in mobiele toestellen. Topman Paul Otellini wil pogingen van het bedrijf om chips te gaan maken voor mobiele toestellen nieuw leven inblazen. Hoewel Intel chips maakt voor 80 procent van de computers op de markt, is de chipmaker niet vertegenwoordigd op de mobiele markt. (AP, Bloomberg)

Vertrouwen van consumenten stijgt

Den Haag. De stemming onder consumenten is voor de tweede achtereenvolgende maand verbeterd. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren gemeld. De indicator van het consumentenvertrouwen was in augustus min 11 tegen min 14 in juli. Zo is het vertrouwen terug op het niveau van eind 2009, na een geleidelijke verslechtering in de eerste helft van 2010. (ANP)

‘Rusland gaat dit jaar graan importeren’

Moskou. Rusland gaat dit jaar weer graan importeren omdat het zelf graan tekort komt na de grote droogte die het land al weken teistert. Dat meldde de Russische krant Vedomosti gisteren. Voor het agrarische jaar 2010-2011 zou Rusland minstens vijf miljoen ton graan willen importeren, volgens de krant die bronnen bij het ministerie van Landbouw aanhaalt. Tot de droogte, waardoor een kwart van de oogst verloren is gegaan, was Rusland een van de grootste graanexporteurs ter wereld. (ANP)