Duitse defensie steunt kolonel na 'Kunduz'

De Duitse kolonel die vorig jaar opdracht gaf tot een luchtaanval in Afghanistan waarbij zeker 142 burgers omkwamen, wordt niet disciplinair aangepakt. Dat heeft Defensie in Berlijn gisteren bekendgemaakt.

Eerder al had de Duitse justitie besloten kolonel Georg Klein niet te vervolgen.

De luchtaanval in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz gaat door voor de zwaarste militaire operatie van Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog – met de ernstigste gevolgen.

Op 4 september vorig jaar gaf Klein aan Amerikaanse gevechtsvliegtuigen opdracht een konvooi tankwagens, gestolen door Talibaanstrijders, te beschieten. Een Duitse troepenmacht is verantwoordelijk voor de situatie in Kunduz waar het incident plaatsvond.

De aanval leidde in Duitsland en Afghanistan tot grote beroering. In Berlijn trad een minister af en werden de hoogste Duitse generaal en de hoogste ambtenaar van het ministerie van Defensie ontslagen. Een parlementair onderzoek naar de gebeurtenis is nog in volle gang. De families van de burgerslachtoffers hebben intussen elk vijfduizend euro van de Duitse regering gekregen.

De opdracht van Klein om het konvooi te laten beschieten, kan niet als een dienstvergrijp worden gezien, concludeert het ministerie van Defensie na maandenlang onderzoek. De kolonel heeft niet tegen de regels van het volkenrecht en ook niet tegen die van het algemene strafrecht gehandeld, heet het.

Helemaal zonder kleerscheuren komt Klein er evenwel niet vanaf. De NAVO heeft hem bekritiseerd omdat hij met zijn bevel tot het bombardement, tegen de voorschriften, slechts op één informant is afgegaan. Ook zou hij nauwelijks hebben meegewerkt aan het verplichte NAVO-onderzoek naar slachtoffers en schade na een aanval, de zogeheten ‘battle damage assessment’.

Kolonel Klein wordt door de Bundeswehr nog steeds afgeschermd voor publiciteit. Hij is geliefd bij de manschappen. Nu hij disciplinair en juridisch vrijuitgaat, is het wachten op de onderzoeksresultaten van de parlementaire enquêtecommissie. Die kan alsnog tot een ander oordeel komen.

De minister van Defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) kan, net als Klein, door de resultaten van de parlementaire onderzoekscommissie in de problemen komen. Hij is pas sinds november vorig jaar verantwoordelijk voor Defensie maar heeft overhaaste uitspraken gedaan over de beschieting.