De hemel voor Wagnerianen

Live meekijken naar een uitvoering van Wagners opera Die Walküre in Bayreuth is een schier onmogelijke opgave. Morgenmiddag kan het.

Geen theater ter wereld is zo moeilijk binnen te komen als het Wagner Festspielhaus in Bayreuth. Het is elke zomer slechts vijf weken geopend en de wereldwijde belangstelling is zo groot dat men kaartjes al vijftien jaar geleden had moeten reserveren.

Morgen kan men echter gewoon gratis thuis gluren in het Walhalla der Wagnerianen. Vanaf 16.00 uur, de traditionele Bayreuth-tijd, is er dankzij sponsor Siemens via internet een live-webstream van de voorstelling Die Walküre, deel 2 van de vierdelige operaserie Der Ring des Nibelungen. De uitvoering is daarna nog twee weken on demand te zien voor 14,90 euro.

Die Walküre is, niet alleen vanwege de fameuze Walkürenritt, een van de geliefdste Wagner-opera’s en is ook goed te volgen als een zelfstandig stuk zonder de omringende delen van het Ring-epos. Wegens ontbrekende ondertitels leze men vooraf op internet een synopsis.

De toekomstige held Siegfried wordt verwekt uit een bloedschennig samenzijn van de tweeling Siegmund en Sieglinde. Wotans echtgenote Fricka eist daarvoor straf, maar Wotans dochter Brünnhilde weigert die uit te voeren en wordt daarom verstoten.

De regie is van Tankred Dorst, de Duitse toneelschrijver en regisseur die 80 was toen deze productie in 2006 in première ging. Hij plaatst zijn Ring in het heden en laat de mythische personages optreden als figuren uit een ver verleden. De enscenering, ook te zien op de dvd-box van Opus Arte, werd algemeen beschouwd als mislukt. Maar aan dirigent Christian Thielemann ligt het niet, evenmin aan Albert Dohmen, die de rol van Wotan ook in Amsterdam zong.

In 2013, het jaar waarin de 200ste geboortedag van Richard Wagner wordt herdacht, komt er een nieuwe productie. Maar wie die gaat regisseren, is nog niet bekendgemaakt door de Wagner halfzussen Katharina en Eva die sinds 2008 Bayreuth bestieren.

Geluidskwaliteit is een probleem bij webstreams. Urenlang luisteren via de armetierige speakertjes van een pc is onverdraaglijk. De akoestiek in Bayreuth is wereldberoemd en daar moet men ruim voldoende van meekrijgen. Een goede koptelefoon is vereist, beter nog een aansluiting op een echte hifi-installatie.

Die Walküre: zaterdag, 16-21.50 uur, siemens.com/festivalnight

    • Kasper Jansen