De eer om op het knopje te mogen drukken

The Expendables" cast member Terry Crews (C) poses, after taking off his shirt, with cast mates Sylvester Stallone (L) and Dolph Lundgren (2nd L) for photographers on the floor of the New York Stock Exchange August 19, 2010. Cast members from the film rang the opening bell at the New York Stock Exchange on Thursday. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS ENTERTAINMENT IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Wat hebben Hilary Duff, Nelson Mandela en Darth Vader met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal weleens de New York Stock Exchange geopend.

Wat rond 1956 is begonnen als het saaie taakje van de manager die op dat moment aan het werk is, is een waar mediaspektakel geworden. De beurs had de kracht van marketing ontdekt. Hollywood meets Wall Street. De opening vindt elke ochtend plaats om half 10. En hoe exotisch het ook mag klinken om de bel te luiden die elke dag de grootste aandelenbeurs ter wereld opent: in feite is het niet meer dan het indrukken van een knopje. Net iets minder indrukwekkend dan de slag op een Chinese gong waarmee de beurs voor die tijd werd geopend.

Hierboven zie je op de voorgrond acteur Terry Crews nadat die samen met Sylvester Stallone en Dolph Lundgren de ‘bel luidde’. Dat optreden hadden zij te danken aan het uitkomen van de retrovechtfilm The Expendables.

Beroemdheden als Anna Kournikova, KISS, en de Pink Panther waren hen al voorgegaan. Wat precies de charme is van het luiden van de bel? Misschien heeft het te maken met het feit dat de opening elke dag uitgezonden wordt, over de hele wereld.