Cielo: 'schrap records'

De Braziliaanse zwemmer Cesar Cielo heeft de wereldzwembond FINA opgeroepen de wereldrecords in de snelle pakken te schrappen. Dat deed hij gisteren bij de Pan Pacific kampioenschappen in het Amerikaanse Irving.

Cielo is houder van de records op de 50 en 100 meter vrij maar hij hecht er geen waarde meer aan nu weer in textiel moet worden gezwommen. Hij bracht het wereldrecord op de 100 vrij vorig jaar bij de WK in Rome op 46,91. Op de 50 vrij scherpte hij het record later aan tot 20,91. Zijn toptijden zwom Cielo in de snelle pakken, die het drijfvermogen bevorderden.

In Irvine werd de Braziliaan in 48,48 derde op de 100 meter vrije slag. De zege ging naar de Amerikaan Nathan Adrian die in een spannende finale met 48,15 de Canadees Brent Hayden (48,19) voor bleef.

De Amerikaan Ryan Lochte maakte indruk in de finale van de 400 meter wisselslag. Hij finishte in 4.07,59, de beste tijd van het seizoen. Zijn landgenoot Tyler Clary eindigde als tweede in 4.09,55, voor de Brazilaan Thiago Pereira (4.12,09). Meervoudig olympisch kampioen Michael Phelps ontbrak in de eindstrijd omdat maar twee zwemmers per land naar de finale mochten. (ANP, Reuters)