Chipmaker Intel koopt McAfee voor 5,9 miljard

De Amerikaanse chipmaker Intel neemt voor 7,7 miljard dollar (5,9 miljard euro) de maker van beveiligingssoftware McAfee over.

Dat heeft Intel gisteren bekendgemaakt. De chipmaker biedt 48 dollar per aandeel McAfee, een meerwaarde van 60 procent vergeleken met de slotkoers van 29,93 op woensdag aan de effectenbeurs van New York. Aandelen McAfee schoten na de aankondiging omhoog. De aandeelhouders van Intel reageerden minder enthousiast. Het aandeel verloor 3,2 procent en was die dag de grootste daler in de Dow Jonesindex.

Met de acquisitie van McAfee wil Intel beter gepositioneerd zijn om uit te breiden in mobiele toestellen. Topman Paul Otellini wil pogingen van het bedrijf om chips te gaan maken voor mobiele toestellen nieuw leven inblazen. Hoewel Intel chips maakt voor 80 procent van de computers op de markt, is de chipmaker niet vertegenwoordigd op de mobiele markt.

Volgens Intel toont de acquisitie dat „veiligheid inmiddels een fundamenteel component is van online computergebruik.”

De besturen van beide bedrijven hebben de overname goedgekeurd; aandeelhouders van McAfee moeten nog akkoord gaan. De mededingingsautoriteiten moeten nog wel groen licht geven voor de transactie. Beide bedrijven zijn gevestigd in Santa Clara in de Amerikaanse staat Californië.

McAfee is een van de grootste makers van beveiligingstechnologie ter wereld, met vorig jaar een omzet van ongeveer 2 miljard dollar (1,6 miljard euro). Marktleider in de sector is het eveneens Amerikaanse Symantec.

Beveiligingsexperts noemen de overname des te opmerkelijker omdat in Intel in 1998 zijn eigen virusscanner 'Intel LanDesk Virus Protect’ verkocht aan Symantec.

Intel rapporteerde vorige maand zijn hoogste kwartaalwinst in tien jaar. De chipmaker heeft in de laatste tijd een reeks softwarebedrijven overgenomen. Intel wil zijn softwaredivisie versterken

„Zelfs voor Intel is dit een behoorlijk grote overname”, zegt een Amerikaanse analist. Met deze overname lijkt het concern een verschuiving te maken van de hardware naar de dienstenkant, aldus de analist. (AP, Bloomberg).