boekberichten

Voor het eerst in tien jaar weer schrijver op de cover van ‘Time’

De Amerikaanse auteur Jonathan Franzen prijkt op de cover van het huidige nummer van het weekblad Time, dat afgelopen week verscheen. Hij is daarmee de eerste Amerikaanse auteur die deze eer te beurt valt sinds tien jaar: toen werd Stephen King prominent genoeg bevonden om de voorpagina te sieren. Franzen, van wie nog deze maand zijn nieuwe roman Freedom verschijnt, wordt door Time uitdrukkelijk naar voren geschoven als Great American Novelist. Franzen komt met zijn Time-coverschap nu terecht in een rijtje illustere namen, onder wie Günter Grass (cover in 1970), Tom Wolfe (1998), George Orwell (1983) en John Updike (1968 en 1982). Franzen werkte negen jaar aan de opvolger van The Corrections, waarmee hij in een klap zo goed als wereldberoemd werd. ‘Franzen is niet de rijkste of beroemdste nog levende Amerikaanse schrijver, maar volgens mij is hij wel de meest ambitieuze en ook een van de beste’, aldus Lev Grossman, die Franzen interviewde voor dit artikel.

Museum voor Kurt Vonnegut gaat open

Drie jaar na de dood van de Amerikaanse cultschrijver Kurt Vonnegut opent in Indianapolis een herdenkingsbibliotheek zijn deuren. De Kurt Vonnegut Memorial Library, die officieel wordt geopend in november, is deels een museum en deels een bibliotheek. Ze zal leven en werk van de auteur van Slaughterhouse Five uitgebreid belichten, zo meldt AP. Vonnegut overleed in 2007 aan de gevolgen van hersenletsel na een val. De oprichtster van het museum, Julia Whitehead, kondigt aan dat het museum een replica zal bevatten van zijn schrijversstudio, evenals een kunstgalerij waarin Vonneguts pentekeningen te bekijken zijn en – het kon niet missen – een geschenkenwinkeltje met Vonnegut-parafernalia.

In bed is boek lezen populairder dan seks

Nederlanders lezen liever een boek in bed dan dat ze seks hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Boekkado.nl, de site het geven van boeken als cadeau wil bevorderen. Het hebben van seks (11 procent) scoort minder hoog dan een goed boek lezen (22 procent) als meest favoriete bezigheid in bed. Slapen (63 procent) is de lievelingsbezigheid in bed. Boekkado.nl deed onderzoek naar leesgedrag onder 1.238 respondenten. Met 44 procent is het bed de favoriete plaats om een boek te lezen. De bank staat met 41 procent op de tweede plaats. Ook op de wc, in bad, op het strand en het openbaar vervoer wordt gelezen, maar deze plekken zijn met gemiddeld 2,5 procent minder populair. Het boek (68 procent) is het favoriete medium. 29 procent van de respondenten leest het liefst een tijdschrift, 20 procent de krant, 14 procent duikt het liefst in reclamefolders en 2 procent geeft de voorkeur aan iets anders.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl