Boekarest gispt Parijs om uitzettingen

Roemenië heeft felle kritiek geuit op de Franse regering na de uitzetting gisteren van bijna honderd Roma door Parijs. Valentin Mocanu, de Roemeense onderminister van Werkgelegenheid, zei gisteren dat Parijs „complete bevolkingsgroepen stigmatiseert”. Het liberale imago van Frankrijk in de wereld, zei Mocanu, is ernstig geschaad.

Mocanu, die bij het ministerie belast is met het Roma-dossier, deed zijn uitspraken gisteren in de Franse krant Le Parisien. Volgens hem druist het beleid van president Nicolas Sarkozy om Roma het land uit te zetten in tegen de „Franse traditie van het respecteren van de rechten van de mens”.

Frankrijk zette gisteren 93 Roma van Roemeense afkomst op het vliegtuig naar Boekarest. Sarkozy heeft de ontruiming verordonneerd van 300 illegale woonwagenkampen en circa 700 illegale Roemenen en Bulgaren moeten het land uit. Vandaag zou opnieuw een vliegtuig met Roemenen naar Boekarest vertrekken. Meer vluchten staan voor later deze maand en begin volgende maand gepland.

Sarkozy heeft de kampen eerder broedplaatsen voor criminaliteit en vrouwenhandel genoemd. Hij gelastte een hardere aanpak nadat woonwagenkampbewoners in de Loirestreek een politiekantoor hadden aangevallen. Ook internationaal is er kritiek op dat beleid van Sarkozy. Een VN-commissie kapittelde Frankrijk vorige week wegens „toenemend racisme”.

De Roma die gisteren vertrokken, kregen 300 euro per volwassene mee. Kinderen kregen 100 euro. Volgens Parijs zijn zij vrijwillig vertrokken, maar sommigen zeiden na aankomst in Boekarest dat ze onder druk waren gezet.

Frankrijk zegt dat het in zijn recht staat om de Roma uit te zetten, hoewel zij ingezetenen zijn van de EU waar vrij verkeer van personen geldt. Roemenen en Bulgaren die drie maanden zonder visa in Frankrijk verblijven en in die tijd geen werk- of verblijfsvergunning hebben kunnen bemachtigen, moeten volgens de wet weg.