Aboutaleb: wet is te beperkt

Door onze redacteurenen

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is „teleurgesteld in de reikwijdte” van de nieuwe voetbalwet vanaf 1 september. De wet moet het burgemeesters makkelijker maken op te treden tegen relschoppers, door hun bijvoorbeeld tijdens risicowedstrijden een gebiedsverbod, een groepsverbod of een meldplicht op te leggen.

Burgemeesters kunnen de wet handhaven als sprake is van „herhaaldelijke verstoring van de openbare orde”. Aboutaleb betreurt dat. „Juridisch gezien begrijp ik het wel, je moet mensen niet te snel hun bewegingsvrijheid ontnemen, eerst een dossier opbouwen. Maar ik kan het maatschappelijk niet uitleggen!”

De burgemeester vreest met de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast, zoals die officieel heet, ook onvoldoende te kunnen optreden tegen groepsmisdragingen. „Eerst moet ik precies weten welke individuen in een massa het spreekkoor begonnen. Het beeld is: hij doet niets. Nee, ik kán niets.” Hij constateert: „Als hooligans volgende week met Feyenoord meegaan naar Gent kan ik niet zeggen: komt niets van in, lever je paspoort maar in.”

De Rotterdamse burgemeester kondigt aan de grenzen van de nieuwe wet „nadrukkelijk” te zullen opzoeken.

Interview Aboutaleb: pagina 3

    • Esther Rosenberg
    • Mark Hoogstad