380 miljoen eieren uit handel VS om salmonella

De kippen van Wright County Egg uit Iowa hebben een vervelend productiefoutje gemaakt. Wegens het gevaar van salmonella haalt het bedrijf in heel de Verenigde Staten 380 miljoen eieren uit de handel. Dat is gelijk aan de hoeveelheid eieren die alle Amerikanen in twee dagen eten.

Van mei tot en met juli zijn in de VS tweeduizend gevallen van salmonellabesmetting gerapporteerd, volgens Christopher Braden van de Centra voor Ziektebestrijding en Preventie (CDC). Normaal gesproken gaat het in een dergelijke periode om zevenhonderd gevallen.

„We kunnen niet zeggen dat alle tweeduizend besmettingen met deze uitbraak te maken hebben”, aldus Braden. In Californië zijn ongeveer 270 besmettingen getraceerd tot de eieren van Wright County Egg, volgens functionarissen van Los Angeles County. In Minnesota gaat het voor zover bekend om zeven gevallen en in dertien andere staten loopt het onderzoek nog.

Wright County Egg besloot vorige week al vrijwillig 228 miljoen eieren uit de handel te halen, die gedistribueerd waren onder dertien verschillende merknamen. Gisteren besloot het bedrijf dit aantal uit te breiden naar 380 miljoen. Het gaat om een van de grootste aantallen eieren die in de laatste jaren in de VS uit de handel is gehaald.

De darmbacterie salmonella komt vooral voor in pluimvee en varken. Infectie met salmonella na consumptie van vlees of eieren kan tot ernstige maag- en darmklachten leiden. Vatbaar zijn vooral jonge kinderen, ouderen, zwangeren en zieken. (Reuters)