VN-hof onderzoekt eigen medewerkers

Het Joegoslavië-tribunaal stelt een onderzoek in naar medewerkers die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan omkoping en onder druk zetten van getuigen. Een woordvoerder van het hof heeft dat bevestigd.

Het gaat om medewerkers van de openbaar aanklager die onderzoek deden in de zaak tegen de Serviër Vojislav Seselj, leider van de ultranationalistische Radicale Partij. Seselj is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij is al veroordeeld tot 15 maanden cel voor minachting van het Hof. Hij had in een boek de namen van drie beschermde getuigen onthuld.

Het tribunaal start het onderzoek na klachten van getuigen dat ze onder druk zijn gezet, steekpenningen kregen, en dat hun getuigenissen zijn gemanipuleerd. Het is de eerste keer in het 17-jarig bestaan van het VN-hof dat onderzoek naar eigen medewerkers wordt gedaan. De onderzoekers maakten deel uit van het team van de openbaar aanklager, destijds Carla del Ponte. Een woordvoeder van het hof benadrukte vanmorgen dat Del Ponte zelf geen onderdeel uitmaakt van het onderzoek.

Nadat getuigen in de zaak twee maanden geleden in de rechtszaal melding maakten van de oneigenlijke praktijken hebben de rechters een amicus curiae benoemd om de zaak te onderzoeken. Binnen een half jaar moet er een rapport liggen. De kwestie kwam gisteren ter sprake tijdens de wekelijkse persconferentie van het hof en na een publicatie in The Guardian.