Van drijvend terras tot een vlot van afval

Een bootje van drijfvuil

Op een afgelegen terrein aan het water in Amsterdam-Noord staan Mark Wesselius (36) en Michiel Binksma (37) in blote bast driftig te klussen. Met een breekijzer worden pallets tot planken gemaakt en tot een vlot gespijkerd.

De stank is niet te harden op het terrein: dit is de afdeling ‘drijfvuil’ van Waternet, die tot taak heeft de grachten schoon te houden. Aan de kade liggen open schuiten vol rotzooi: van oude meubels tot jerrycans, plastic zakken en rottend zwerfvuil. Als Mark en Michiel met hun eigen bootje varen, ergeren ze zich groen en geel aan de ‘Amstelkwallen’, plastic zakken en zelfs luiers die in de schroef belanden. Daarnaast schrikken ze telkens van de hoeveelheid lege flessen die in de grachten drijven. Dat moest het thema worden voor hun boot, nee, sterker, die lege flessen werden het bouwmateriaal.

Drie dagen hebben de vrienden rondgevaren om plastic op te vissen. „We willen een groene boodschap afgeven”, zegt Mark Wesselius. Hij werkt zelf als rioolbeheerder bij Waternet, en kreeg zijn werkgever zo ver om de benodigde spijkers te sponsoren in ruil voor het voeren van een spandoek.

Het klussen bevalt hun wel, „wie weet doen we volgend jaar wel mee aan Ter land, ter zee en in de lucht”, grapt Mark. Het is misschien niet de mooiste boot, maar wel de origineelste, hopen Mark en Michiel. Met dank aan de vervuilers overigens, „zonder wie deze boot nooit was mogelijk geweest”.

Brandweer is er weer bij

Het is onvermijdelijk: een pieremachochel uit Alkmaar moet natuurlijk Louis van Gaal als thema hebben. De mannen van de vrijwillige brandweer eren de coach die hun AZ vorig jaar naar het landskampioenschap wist te brengen. Motto op de boot zijn dan ook de gevleugelde woorden van de journalistenhatende voetbaltrainer: ‘Ben ik nou zo slim of zijn jullie nou zo dom?’

Belangrijkste element vormt misschien wel de barbecue, die al pontificaal op het vlot is gemonteerd. Daar gaat Koos Klaasen (60) lekker sateetjes op bakken. Maar de brandweermannen hebben wel werk gemaakt van de aandrijving. Dat is geen gewone motor, maar een enorme pomp, die met 800 liter per minuut water spuit waardoor de boot vooruit gaat. De spuitgasten doen voor de vierde keer mee met de pieremachocheltocht, het is traditie.

Op een bierviltje in de kroeg is het ontwerp gemaakt, het klussen is ‘een stukje teambuilding’. Koos heeft er wel slapeloze nachten van gehad, bang dat de boot zou zinken. Maar een proefvaartje bewees dat hun vlot zich prima hield. Nu is de grootste angst dat de pomp in het water valt, net als de buitenboordmotor die iemand vorig jaar, ‘oeps’, vlak voor de start uit zijn handen liet vallen. Gelukkig heeft de brandweer ook duikers in dienst.

Een ijsje als boegbeeld

Het ijscobootje van Risa Rektosik (46), Menno Jan Janssen (46) en Jasper Hundenspool (39) is niet bepaald een bootje om indruk te maken op de dames. Het ziet er zelfs een beetje knullig uit. Cartoonesk. Als de cover van een Beatle-plaat. Iets van Popeye meets de Berenboot. Een drijvende puist, zegt Menno Jan lachend. Maar de varende ijscomannen zijn wel trots op hun schat met stalen ijshoorntje als boegbeeld, ook al hebben ze hem niet zelf gebouwd.

De ijscoboot heeft een aparte historie. Het scheepje is in 2007 gebouwd door vijftig werkloze jongeren in een werkervaringsproject. De redenering: wat zou er leuker zijn dan ijsjes verkopen op de grachten? Maar leukheid past niet in bureaucratie, en de gemeente gaf geen vergunning om te ‘parlevinken’ (zo heet venten op het water). Toen heeft ondernemer Erik de Vlieger het bootje gekocht, om eventueel als kantoortje te gebruiken in zijn haventje bij hotel Hilton. Maar bijna was de ijscoboot anoniem aan zijn einde gekomen in een jachthaven in Amsterdam-Noord, tot Menno-Jan het aantrof. Vriend Risa, eigenaar van de Amsterdamse ijssalon Zomerijs, leek het een perfecte aanvulling op zijn zaak. Ook nu is er nog steeds geen vergunning om ijs te verkopen. Terwijl dat toch ideaal zou zijn, zo tijdens Sail. Maar de drie vrienden hebben een oplossing: ijs gratis weggeven, wat ze ook al deden tijdens de Canal Parade tijdens Gay Pride. Bolletje roze frambozenijs. Hopelijk knijpt de politie ook dit keer een oogje toe.

Tweezitter erop en klaar

Hoewel bedrijfskundestudent Mark Kasbergen (25) en zijn vrouw schitterend wonen aan de Oudezijds Voorburgwal, in het hart van de Wallen, misten ze een ‘buiten’. Het leek Mark en zijn vriend Daan Meyer (25) voor Koninginnedag wel een goed idee om een drijvend terras te bouwen, lekker bier drinken en een beetje varen. Op de boerderij van Marks oom vonden ze bouwmaterialen: zes 220-litervaten voor het drijfvermogen, steigerplanken voor de afwerking. Een buitenboordmotortje eraan, tweezitsbank erop en klaar.

De toeristen en zwervers in de buurt maken dankbaar gebruik van het vlot, en worden zelfs fans van de Facebookpagina van de boot. Tot Mark een brief kreeg van de Dienst Binnenwaterbeheer. Dat zijn boot helemaal geen boot is, en of het ding verwijderd kon worden. En dat terwijl Mark keurig een belastingsticker heeft aangevraagd voor de ligplaats. Toch is de politie onvermurwbaar, half september moet de boot worden weggehaald. Gelukkig maakt dat de niet-boot bij uitstek geschikt voor de Pieremachocheltocht. Mark schat dat er 12 mensen mee kunnen varen. Tijdens een kort tochtje trekt de varende steiger veel bekijks van toeristen, die massaal hun mobieltjes grijpen om foto’s te maken. Vrolijk lacht Mark ze toe. „We hebben wel eens een staande ovatie gekregen toen we langs een terras voeren.” Straks een barbecue en kratten bier aan boord laden, en het feest kan beginnen.

    • Olga van Ditzhuijzen