Tocht moet Maastrichtse vleermuizen langs snelweg A2 verdrijven

Vijfhonderd tot duizend dwergvleermuizen hebben zich in sloopflats langs de A2 in Maastricht genesteld. Ze kunnen daar niet blijven, omdat ze anders de bouwwerkzaamheden ter plekke zouden hinderen.

Op de plek waar de snelweg nu nog dwars door de stad loopt en met diverse verkeerslichten voor het nodige oponthoud zorgt, wordt de komende jaren een dubbeldekstunnel aangelegd. Voor het project moet ook een belangrijk deel van de bestaande bebouwing wijken. Een deel van de te slopen flats wordt ook nog bewoond door mensen, voornamelijk studenten met een tijdelijk huurcontract.

Om de vleermuizen uit de flats te krijgen wil het A2-tunnelconsortium, verantwoordelijk voor de aanleg van de tunnel, als het wat kouder wordt stenen uit de gevels halen. „Dat zorgt voor tocht en daar houden die dieren niet van”, zegt een woordvoerder. „Levert dat binnen een paar weken geen resultaat op, dan gaan we zogenaamde vleermuisflappen ophangen voor de gaten waar ze normaal gesproken in en uit vliegen. De beestjes kunnen daardoor wel naar buiten vliegen, maar niet meer naar binnen.”

Het consortium heeft enige haast. Als de dwergvleermuizen eenmaal aan hun winterslaap zijn begonnen, mogen ze niet meer gestoord worden. De sloop staat gepland voor het begin van het volgend jaar. Er wordt overigens gezorgd voor vervangende woonruimte: twaalf vleermuiskasten, die aan de flats en bomen worden bevestigd die ook na sloop blijven staan. Ook bij nieuw te ontwikkelen vastgoed in het A2-gebied zal rekening worden gehouden met leefruimte voor vleermuizen.

De dwergvleermuis is met voorsprong de meest voorkomende vleermuis in Nederland. De dieren houden zich veel en vaak op in stedelijk gebied. Gebouwen zijn doorgaans erg in trek tijdens de wintermaanden.