Sport kort

Transfer van Dembélé van AZ naar Engelse Fulham afgerond

ALKMAAR. Fulham heeft gisteren de transfer van Moussa Dembélé afgerond. De Belgische aanvaller, die overkomt van AZ, ondertekende een contract voor drie jaar bij de club uit de Engelse Premier League. Dembélé (23) had in Alkmaar nog een contract tot medio volgend jaar. Fulham betaalt naar verluidt ruim 6 miljoen euro voor de international. De Belg speelde vier jaar voor AZ. Hij kwam eerder uit voor Germinal Beerschot en Willem II. Dembélé maakte 24 doelpunten in 118 competitiewedstrijden. Vorig jaar werd de fysiek sterke aanvaller met AZ kampioen van Nederland. Met het vertrek van Dembélé is de gehele Alkmaarse voorhoede van afgelopen seizoen verdwenen. Jeremain Lens ging naar PSV, Mounir El Hamdaoui stapte over naar Ajax. Birmingham City was ook geïnteresseerd in Dembélé, maar de Belg verkoos een avontuur bij Fulham, dat afgelopen seizoen de finale van de Europa League bereikte. Dembélé kan zondag tegen Manchester United zijn debuut op Craven Cottage maken. (ANP)

McEwen wint eerste etappe Eneco Tour

RHENEN. De Australiër Robbie McEwen heeft gisteren de eerste etappe van de Eneco Tour gewonnen. De rit ging van Steenwijk naar Rhenen met aankomst op de Grebbeberg. De Canadees Svein Tuft behield de leiderstrui. McEwen was in een lange sprint sneller dan de Argentijn Lucas Sebastian Haedo en de Australiër Allan Davis. Het was de eerste serieuze overwinning van de sprinter van Katoesja sinds de zege in de Mallorca Challenge, begin februari. Vandaag verlaat het peloton Nederland. Vanuit Sint Willebrord wordt koers gezet richting het Belgische Ardooie. (ANP)

Renners Ten Dam en Langeveld naar Vuelta

UTRECHT. Twee Nederlanders starten voor de wielerploeg van de Rabobank in de Ronde van Spanje. Dat zijn Laurens ten Dam en Sebastian Langeveld. De Vuelta begint op 28 augustus. De Nederlandse equipe rijdt met negen renners van zes verschillende nationaliteiten. (ANP)

Van Marwijk maakt voorselectie bekend

ZEIST. Bondscoach Bert van Marwijk heeft 27 spelers opgenomen in zijn voorselectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen San Marino en Finland. Bijna alle WK-gangers behoren tot de voorlopige selectie. Oranje opent de kwalificatiereeks op 3 september in Serravalle tegen San Marino, vier dagen later is Finland in Rotterdam de tweede opponent. Van de 23-koppige WK-selectie ontbreken Giovanni van Bronckhorst (gestopt), Sander Boschker, André Ooijer en Arjen Robben (geblesseerd). De andere negentien spelers behoren wel tot de voorselectie. Van Marwijk heeft die groep aangevuld met acht spelers die vorige week de kans kregen zich te laten zien tijdens de oefenwedstrijd tegen Oekraïne: Vurnon Anita, Theo Janssen, Siem de Jong, Erik Pieters, Jeremain Lens, Hedwiges Maduro, Piet Velthuizen en Ron Vlaar. (ANP)

Anelka neemt zijn schorsing niet serieus

PARIJS. De schorsing van achttien interlands heeft geen indruk gemaakt op Nicolas Anelka. „Dit is een schijnvertoning. Deze commissie is één grote grap. Ik lach me dood”, zei de speler van Chelsea gisteren in Le Soir. Anelka kreeg de straf dinsdag opgelegd voor de gebeurtenissen tijdens het wereldkampioenschap voetbal. Anelka beledigde bondscoach Raymond Domenech en werd naar huis gestuurd. „Ik heb eerder al gezegd dat mijn interlandloopbaan is geëindigd op 19 juni, de dag dat ik naar huis moest”, aldus de 31-jarige spits. „Deze mensen zijn clowns. Ze proberen door dit soort schorsingen uit te delen hun gezicht te redden.” (ANP)

Tennisster Henin dit jaar niet meer in actie

BRUSSEL. Tennisster Justine Henin speelt dit jaar niet meer. Ze wil de komende maanden benutten om te herstellen van haar blessure aan de elleboog. „De afgelopen dagen heb ik me goed laten onderzoeken”, aldus Henin. „De blessure herstelt wel, maar niet snel. Ik moet geduld hebben. Ik wil niet het risico lopen in 2011 nog niet te kunnen spelen.” Henin raakte geblesseerd bij het grastoernooi van Wimbledon in de partij tegen landgenote Kim Clijsters. (ANP)