Schelde levert Indonesië fregat

Damen Schelde Naval Shipbuilding (DCNS), Vlissingse bouwer van marineschepen, gaat een fregat leveren aan de Indonesische marine. Daartoe is begin deze week in Jakarta een contract ondertekend. Het schip van 2.400 ton wordt gebouwd op de werf van het Indonesische PT PAL in Surabaya. Volgens DCNS-directeur Hein van Ameijden, die aanwezig was bij de ondertekening, is dit fregat „een eerste van een serie. Het kunnen er aanzienlijk meer worden.” De transactie heeft een waarde van 220 miljoen dollar (171 miljoen euro). Nederland ondersteunt de aankoop met een exportkrediet.

De Indonesische marine heeft al vier kleinere korvetten van Damen’s Sigma-klasse in dienst. „De ervaring daarmee gaf ons een voordeel ten opzichte van de competitie.” Ook Italiaanse en Russische scheepsbouwers aasden op de bouworder. „Bovendien: het ontwerp van dit fregat streeft naar een zo groot mogelijk overeenkomst met de eerder geleverde schepen.” Dit drukt logistieke kosten, zoals van reserveonderdelen.

Toch vormt deze constructie, zegt Van Ameijden „uncharted waters, aangezien we voor het eerst een compleet marineschip buiten onze eigen faciliteiten laten bouwen.” Damen laat de productie van relatief simpele componenten van marineschepen vaak over aan dochterondernemingen, zoals de werf van Galati in Roemenië. De scheepsdelen gaan vervolgens op pontons naar de werf in Vlissingen waar ze worden geassembleerd en afgebouwd. „Het past in onze strategie om zo veel mogelijk uit te besteden. We hebben in vergelijking met andere Europese werven ook een relatief kleine thuisbasis. Maar hier besteden we álles uit.”

Om de Indonesische scheepsbouwers te adviseren, zal naar schatting wel twintig man DCNS-personeel in Surabaya worden gedetacheerd, waartoe met PT PAL een joint venture wordt opgericht. In februari vestigde Damen al een joint venture in Qatar onder andere met het oog op de gezamenlijke bouw van marineschepen.

Indonesië beschikt over ongeveer dertig fregatten en korvetten, de meeste aan het eind van hun operationele leven.

    • Menno Steketee