Primeur: een 'groene' koers

Robbie McEwen won gisteren in Rhenen de eerste etappe in de Eneco Tour. De Belgisch-Nederlandse ronde is het eerste CO2-neutrale wielerevenement ter wereld.

Ze zijn samen met de camper naar Rhenen afgezakt vanuit de streek rond Gent. Luc Dumont en André De Lausnay, twee Belgische gepensioneerden, volgen jaarlijks zes grote wielerrondes: ‘Romandië, Zwitserland, Spanje, Italië, Oostenrijk en Tirreno-Adriatico’. „Maar door mijn stoma is de Eneco Tour nog maar de tweede ronde die ik dit jaar kan volgen”, zegt Luc Dumont. „De Tour de France doen we niet meer”, vult De Lausnay aan. „Véél te druk.”

Na de slotrit in de Eneco Tour, volgende week dinsdag, gaan de twee vrienden naar huis – „om onze kleren te wassen” – en dan stappen ze direct weer in de camper, richting Spanje. Bijna elk jaar staat het WK ook op het programma, maar deze keer passen ze allebei. De Lausnay: „Zo lang stilzitten in een vliegtuig naar Australië is op onze leeftijd niet ideaal hè.”

De Eneco Tour volgen ze al acht jaar. Elke dag stoppen ze een keer of drie langs het parcours om de renners voorbij te zien flitsen en daarna haasten ze zich richting finish. „De kleinste rondes zijn voor ons het leukst”, zegt Dumont. „Dan krijg je makkelijker een pasje om dichter bij de renners te komen.”

In zijn huidige vorm bestaat de Eneco Tour zes jaar. Voorheen werd enkel in Nederland gefietst en de wedstrijd heette toen nog gewoon Ronde van Nederland. Nadat de internationale wielerunie UCI in 2005 de wereldbeker had vervangen door de ProTour, moest de ronde uitbreiden om deel te blijven uitmaken van het internationale wielercircuit. De organisatie kwam met een Ronde van de Benelux op de proppen, die in België en Nederland de naam draagt van de hoofdsponsor. Saillant detail: hoewel de ronde internationaal bekend staat als Tour of Benelux, deed de ronde Luxemburg nog nooit aan.

De Eneco Tour dient als voorbereiding op de Vuelta en het daaropvolgende WK. „Maar”, zegt woordvoerder Chris Vannoppen, „het is nog niet duidelijk of dat volgend jaar zo blijft.” De samenstelling van de wielerkalender gebeurt immers niet door de wedstrijdorganisatoren, maar door de UCI. Volgend jaar wordt de Vuelta misschien met een week vervroegd en het is nog onduidelijk of de Eneco Tour mee verhuist. Voor Vannoppen hoeft het niet. „Nu zitten we mooi tussen de Ronde van Frankrijk en het wereldkampioenschap. Dat is prima.”

Dumont en De Lausnay zijn blij dat ze na een relatief saaie rit nog een spannende eindsprint kregen. Ze kijken vooral uit naar de etappe van morgen, van Ronse naar Ronse. Die rit is een miniatuurversie van de voorjaarsklassieker Ronde van Vlaanderen en het parcours ligt niet ver van hun huis. „We kennen er alle sluipweggetjes. Dat kan handig zijn, want je rijdt al snel eens fout en dan mis je de aankomst. Of je staat uren in de file bij het wegrijden.”

De speaker houdt van overdrijven. De verwijzingen naar 1940 – toen de Grebbelinie in Rhenen door Duitse soldaten werd veroverd – zijn niet van de lucht. De Australiër Robbie McEwen wordt uitgeroepen tot winnaar van de tweede slag om de Grebbeberg.

Opvallend aan de finish: zonnepanelen en twee kleine windmolens. Het idee van ‘klimaatneutraal ondernemen’ is niet nieuw, maar Eneco gaat er prat op dat ze het eerste CO2-neutrale wielerevenement ter wereld organiseert. Daartoe berekent het energiebedrijf exact hoeveel CO2 het evenement uitstoot – zo’n 700 ton – en daarna worden CER’s gekocht, Certified Emission Rights. De vervuiler compenseert zo zijn CO2-uitstoot door duurzame energieprojecten te financieren, zoals windmolenparken. De Verenigde Naties zien erop toe dat het geld effectief besteed wordt.

Eneco richt haar financiële steun vooral op Azië, vertelt Cor de Ruijter, woordvoerder van energieleverancier. „Europa heeft genoeg geld om duurzame projecten te ontwikkelen, in Azië kunnen ze wel een handje gebruiken.”

    • Ewald Dupan