Opnieuw meer studenten erbij

Universiteiten krijgen ook dit jaar een massale toestroom van nieuwe studenten te verwerken. Vorig jaar al meldden zich bijna 12 procent meer studenten aan dan het jaar daarvoor, en dit jaar is het aantal nog eens met 0,4 procent gestegen. Dat heeft universiteitenvereniging VSNU bekendgemaakt. De prognose is dat de universiteiten 42.500 nieuwe studenten zullen verwelkomen. Pas na 1 oktober kan het definitieve aantal worden vastgesteld. Vorig jaar kwamen universiteiten in de problemen door de grote aanwas. Zo raakten op de Universiteit van Amsterdam (UvA) de collegezalen overvol. De UvA heeft dit jaar tien extra collegezalen tot haar beschikking, zegt een woordvoerder. Ook zijn er extra docenten aangenomen. De VSNU zag vorig jaar de economische crisis als oorzaak van de grote aanwas. Volgens onderzoeksbureau Research voor Beleid was persoonlijke ontwikkeling de belangrijkste motivatie om (weer) te gaan studeren. (NRC)