Onweerstaanbare Friese Figaro

Muziektheater Figaro! door Opera Nijetrijne. Gehoord: 17/8 Nijetrijne (Friesland). T/m 29/8 aldaar. Inl.: www.operanijetrijne.nl ****

Zo klinkt Mozarts befaamde liefdesaria Voi che sapete/ che cosa è amor in de versie van Opera Nijetrijne in het Friese Weststellingwerf: U bent een kenner/ u bent een specialist. Cherubino, de page van graaf Almaviva, danst tijdens het lied op haar rode schoenen op de waterspiegel van het riviertje de Scheene. Het veenwater is diepzwart. Mezzosopraan Ekatarina Levental heeft een felrood geschilderde mond, ze heupwiegt van liefdesverlangen. Haar stem draagt ver door het natuurgebied. Hoe weids het landschap van riet en water ook is, met zelfs een molen met verlichte wieken in de verte, de zangeres weet een verstilde intimiteit te creëren. Niemand hoeft naar Italië als het in Nederland veel mooier is.

Toneelregisseur Arne Sybren Postma, vertaalster Alice Zwolschen en muzikaal arrangeur en dirigent Vaughan Schlepp voegen voor Opera Nijetrijne twee opera’s samen in Figaro! Deze vrolijke, spitsvondige knecht uit de commedia dell’arte weet elke maagd voor zijn meester, graaf van Almaviva, te winnen. De Franse schrijver Beaumarchais schiep Figaro en inspireerde met deze fantasierijke figuur twee componisten. In 1782 schreef de Italiaan Giovanni Paisiello Il Barbiere di Siviglia en in 1786 kwam Mozart met een van zijn allermooiste opera’s, Le Nozze di Figaro naar het libretto van Lorenzo da Ponte. Voor het eerst zijn nu beide opera’s samen te beluisteren. Sterker: waar Paisiello ophoudt gaat Mozart verder. Het verhaal van liefdesveroveringen is nooit af.

In Il Barbiere zit de jonge Rosina (Wendy Roobol) gevangen in een kooi. Figaro draait als een haan met vurige kam, opgezwollen borst en hoekige stappen om haar heen. Hij probeert de kooi open te breken om nachtegaal Rosina te bevrijden. Bariton Wiebe-Pier Cnossen als titelheld stijgt met zijn vertolking van Figaro ver uit boven het eendimensionale type; hij geeft hem zelfs iets melancholieks. De onverzadigbare graaf (Mattijs Hoogendijk) gaat in Mozarts Le Nozze op jacht naar Susanna, Figaro’s bruid. Met vernuft hebben decorontwerper en technici een speelvloer onder het water gebouwd, er komt zelfs een Friese kast opgerezen uit het water. Susanna (een dubbelrol van Roobol) draagt een zwart-witte, wijduitstaande jurk waarmee ze over het water kan drijven. Met haar donker geschminkte gezicht ziet ze er onheilspellend uit. Cnossen en Roobol excelleren in deze onweerstaanbaar mooi gezongen en gemusiceerde uitvoering, waarin duistere ondertonen klinken.

    • Kester Freriks