Nederlanders helpen talent in Hollywood

Nederlandse filmmakers en acteurs die hun kansen willen beproeven in Hollywood, krijgen voortaan steun van landgenoten die daar al hun naam hebben gevestigd. Het Nederlandse consulaat-generaal in Californië heeft een netwerk opgericht, de Holland Hollywood Connection, waarbij zich inmiddels vijftig Nederlanders hebben aangesloten die al in Los Angeles werkzaam zijn. Ze zijn allen succesvol binnen hun vakgebied. Onder hen zijn filmindustrieprominenten als Paul Verhoeven, Jan de Bont en Pieter Jan Brugge.

Het netwerk gaat een mentorprogramma organiseren voor veelbelovende nieuwkomers. „We selecteren tien getalenteerden en koppelen die aan succesvolle Nederlanders in Hollywood”, aldus Lian Dalhuisen, projectleider bij het consulaat.

Elk jaar weer trekken jonge Nederlandse filmmakers en acteurs naar Hollywood in de hoop daar ontdekt te worden. Het consulaat-generaal ontvangt vooral in de zomer veel telefoontjes van afgestudeerden van de Filmacademie die willen weten hoe het werkt in Hollywood. De één wil weten hoe je een visum aanvraagt, de ander zoekt een stageplaats bij een Nederlandse producent.

„Wij proberen al langere tijd zo goed en zo kwaad als dat gaat hierin te bemiddelen”, vertelt Dalhuisen. „Het leek ons goed om al die informatie te kanaliseren.” Het netwerk heeft een website waar veel praktische informatie op staat. Een van de tips is dat nieuwkomers in Hollywood leren zich snel te presenteren (de zogenoemde elevator pitch in 60 seconden) en dat ze zich moeten openstellen voor gesprekjes op straat, omdat daar carrièrekansen uit voort kunnen komen.

„Dat is geen grap”, verzekert Dalhuisen. „Veel inwoners van Los Angeles werken in de entertainmentindustrie, dus je kunt een eventuele werkgever zomaar tegenkomen bij de supermarkt.”