Nederland kort

Verdachte babymoord in Friese Nij Beets blijft langer vastzitten

Leeuwarden. Sietske H. (25) uit het Friese dorp Nij Beets, die wordt verdacht van moord op vier eigen baby’s, blijft voorlopig in beperking vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden gisteren besloten. Het voorarrest is met negentig dagen verlengd. De beperking houdt in dat ze alleen contact mag hebben met de politie en haar advocaat. Als het in belang van het onderzoek niet meer noodzakelijk is om Sietske volledig af te sluiten van de buitenwereld, kan het Openbaar Ministerie de beperking opheffen. De vrouw zou tussen 2002 en 2010 de baby’s hebben gekregen en na de geboorte om het leven hebben gebracht. De lichaampjes verstopte ze op zolder in koffers. Ze woonde bij haar ouders, die inmiddels elders verblijven. (ANP)

Werkloze fotostudent krijgt geld terug

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Alle studenten die vanaf september beginnen met de particuliere foto-opleiding aan de Fotoacademie, kunnen hun collegegeld terugvorderen als zij twee jaar na hun afstuderen geen werk als fotograaf hebben kunnen vinden. Dat maakte de Fotoacademie gisteren bekend. Voorwaarde is dat de afgestudeerde in de twee jaar na het afronden van de opleiding minimaal 24 uur per week bezig moet zijn geweest met het opzetten van een praktijk als zelfstandig fotograaf. Ook moet hij hebben deelgenomen aan het postacademische begeleidingstraject van de Fotoacademie. Het collegegeld bedraagt tussen de 15.000 en 28.000 euro, afhankelijk van de afstudeerrichting en de keuze voor vol- of deeltijd.

Schiphol gaat nieuw geluidsstelsel testen

SCHIPHOL. Luchthaven Schiphol gaat de komende twee jaar experimenteren met een nieuw geluidsstelsel. Schiphol, het Rijk, Luchtverkeersleiding Nederland, KLM, lokale en regionale bestuurders en vertegenwoordigers van omwonenden zijn het daarover gisteren eens geworden. Het nieuwe geluidsstelsel houdt onder meer in dat een vliegtuig bij het opstijgen en landen gebruikmaakt van de minst overlastgevende start- of landingsbaan, afhankelijk van wat de veiligheid en het weer toestaan. Het nieuwe stelsel komt voort uit afspraken die zijn gemaakt in het zogeheten Aldersakkoord van oktober 2008. Verscheidene partijen hadden sindsdien onenigheid met elkaar over de uitvoering van het akkoord. (ANP)

Lichaam prins Carlos vrijdag naar Den Haag

DEN HAAG. Het stoffelijk overschot van prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme komt morgen van Spanje naar Nederland. Dat liet de familie gisteren weten. Naar verwachting zal het lichaam in de middag arriveren in de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde in Den Haag. De Oranjes en naaste vrienden kunnen daar drie dagen afscheid nemen van de prins. Er zijn geen mogelijkheden voor het publiek om hem de laatste eer te bewijzen. De voormalige echtgenoot van prinses Irene is gisteren in Barcelona op 80-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan de gevolgen van kanker. Ook na de breuk met Irene behield hij warme banden met de Nederlandse koninklijke familie. Daarom wordt hij in Nederland opgebaard. De uitvaart vindt zaterdag 28 augustus plaats in Parma. (ANP)