Leaseplan Bank: even geen nieuwe klanten

Het is een paradox: een bank die even geen nieuwe spaarders wil.

Maar de Leaseplan Bank maakte vanmorgen toch echt bekend dat het vanaf volgende week geen nieuwe klanten meer aanneemt. De reden voor de actie is dat de bank, onderdeel van het grootste autoleasebedrijf van Nederland, de interne doelstelling voor het op te halen spaargeld voor 2010 bijna heeft bereikt.

Sinds de start van de internetspaarbank in februari brachten meer dan 50.000 klanten ruim 1 miljard euro binnen. In februari zei Leaseplan Bank te hopen op 1,5 miljard tot 2 miljard spaargeld binnen drie jaar. De bank wil op deze manier haar financieringsbasis verbreden en uiteindelijk 10 tot 20 procent van deze behoefte met spaargeld financieren.

„Het aandeel van het spaargeld moet niet te snel te groot worden want we willen een evenwicht bewaren in de financiering”, zei een woordvoerder. „Bovendien gebruiken we het spaargeld alleen voor onze kernactiviteit: leasecontracten. Als we nu veel meer geld binnenkrijgen moeten we het wegzetten in andere zaken en dat willen we niet.” De bank is snel populair geworden omdat het duidelijk is over de rente (Euribor plus een vaste opslag van 2,1 procent die eens per jaar wordt vastgesteld) en die hoog is in vergelijking met de concurrentie.

Leaseplan Bank kan nog ongeveer duizend klanten opnemen, maar dan is het loket gesloten. Waarschijnlijk voor een „aantal maanden”. De bank zei dat de actie geen gevolgen heeft voor bestaande klanten. Zij mogen blijven inleggen wat ze willen.