Kritiek op Fox na gift Murdoch

Het Amerikaanse Fox News met boegbeelden als Bill O’Reilly en Sarah Palin had al niet de meest progressieve reputatie. Dat eigenaar Rupert Murdoch de Associatie van Republikeinse Gouverneurs in de aanloop naar de Congresverkiezingen van november één miljoen dollar (0,8 miljoen euro) doneert, gaat de Democraten echter te ver.

„Het is een verbijsterende schending van de grens tussen media en de invloed van het bedrijfsleven”, zei Nathan Daschle, hoofd van de Associatie van Democratische Gouverneurs, gisteren in The Washington Post.

Donaties van eigenaren van mediabedrijven aan de politiek zijn niet ongewoon in de VS. General Electrics, dat tv-zender NBC bezit, heeft 245.000 dollar aan Democratische gouverneurs gegeven en 205.000 dollar aan de Republikeinse gouverneurs. Ook Disney, eigenaar van ABC, en CBS steunen beide partijen met wisselende bedragen.

Maar één miljoen voor de Republikeinen, dat is ongebruikelijk veel. Vooral voor de eigenaar van een nieuwszender „met de slogan ‘eerlijk en gebalanceerd’”, aldus Daschle.