Kort nieuws Kunst

Collecties met mediakunst geconserveerd

Amsterdam, 19 aug. Het Nederlands Instituut voor Mediakunst, de Stichting Behoud Moderne Kunst en Virtueel Platform gaan de komende twee jaar videokunstwerken uit Nederlandse openbare mediakunstcollecties conserveren. Het gaat om een voor Nederland bijzonder project. Het doel is om ruim 3500 videokunstwerken uit de periode 1975-2005 afkomstig uit ruim twintig Nederlandse collecties met moderne kunst te digitaliseren en te conserveren. Als het mogelijk is, hopen de initiatiefnemers de werken ook online toegankelijk te maken.

Prijs voor sopraan Judith van Wanroij

Amsterdam, 19 aug. Sopraan Judith van Wanroij heeft de Grachtenfestivalprijs 2010 gewonnen. Ze kreeg de onderscheiding woensdagmiddag in Felix Meritis in Amsterdam uit handen van jurylid en dirigent Jan Willem de Vriend tijdens de dagelijkse talkshow van het Grachtenfestival. De sopraan mag optreden in de Hermitage in Sint-Petersburg en tijdens de volgende editie van het Grachtenfestival. Volgens de jury valt Van Wanroij op door haar „pure, oprechte benadering van de muziek. Dit straalt ze niet alleen op het podium uit, maar ook als persoon.” De winnares maakte in 2005 een internationale tournee langs gerenommeerde concertzalen in Europa en New York en is inmiddels veelgevraagd.