Kort nieuws Buitenland

Bestuurslid fonds Mandela stapt op om diamanten

Johannesburg, 19 aug. Jeremy Ractliffe heeft ontslag genomen als lid van de raad van bestuur van het Nelson Mandela Kinderfonds, omdat hij heeft verzwegen dat fotomodel Naomi Campbell hem bloeddiamanten heeft gegeven. Campbell verklaarde twee weken geleden voor het Speciale Hof voor Sierra Leone dat zij in 1997 ruwe diamanten kreeg, vermoedelijk van de Liberiaanse oud-president Charles Taylor. Zij had ze aan Ractliffe gegeven, destijds directeur van het fonds, om ervan af te zijn. Hij verzweeg dat omdat hij Mandela en het fonds niet in diskrediet wilde brengen, verklaart hij nu. Ractliffe heeft de diamanten onlangs aan de politie overgedragen. Volgens het hof was Taylor destijds in Zuid-Afrika om met bloeddiamanten wapens te kopen voor rebellen in Sierra Leone. (BBC)

Iran wil niet met VS onderhandelen

Teheran, 19 aug. Iran gaat niet met de Verenigde Staten over zijn omstreden nucleaire programma onderhandelen, tenzij Washington de sancties tegen de islamitische republiek opheft en zijn militaire dreigementen stopzet, zo heeft de Iraanse opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, gisteren gezegd. Hij erkende dat president Ahmadinejad en andere leiders hebben verklaard bereid te zijn tot onderhandelingen. „Maar niet met Amerika”, zei Khamenei, die het laatste woord heeft in Iran. Het was niet duidelijk of Khamenei ook onderhandelingen uitsloot met de P5+1, de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland, die de laatste jaren Irans gesprekspartners waren. Daarvan maakt ook Amerika deel uit. (Reuters, AFP)

Rapport oorlog Gaza vrijgegeven

New yORK, 19 AUG. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft gisteren in New York de resultaten vrijgegeven van Israëlisch en Palestijns onderzoek naar vermeende oorlogsmisdrijven tijdens het conflict in Gaza van anderhalf jaar geleden. Hij onthield zich van commentaar. De Algemene Vergadering had onafhankelijk onderzoek door de partijen geëist na het rapport van de Zuid-Afrikaanse rechter Goldstone, die vorig jaar concludeerde dat beide partijen oorlogsmisdrijven hadden begaan. Beide ontkenden dat. Afgewacht moet worden of de Algemene Vergadering tot verdere actie, zoals een gang naar het Internationaal Strafhof, zal oproepen. (AP)

Rapport Gaza-oorlog op nrc.nl/buitenland

Lori Berenson weer in Peruaanse cel

Lima, 19 aug. De Amerikaanse Lori Berenson, in 1995 gearresteerd wegens steun aan de marxistische rebellengroep Túpac Amaru (MRT) in Peru, moet ook de laatste vijf jaar van haar straf van twintig jaar uitzitten. Een rechtbank draaide gisteren haar voorwaardelijke vrijlating in mei terug, waarop Berenson (40) werd gearresteerd bij de Amerikaanse ambassade. Tijdens een zitting afgelopen maandag bood Berenson haar excuses aan en benadrukte ze geen geweld te hebben gebruikt. (AP, BBC)

Thailand blokkeert website WikiLeaks

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 aug. Thailand heeft de toegang tot klokkenluiderswebsite WikiLeaks gisteren geblokkeerd. Dat heeft de regering zonder opgaaf van redenen bekendgemaakt. Thailand heeft de afgelopen jaren tienduizenden websites laten verwijderen of geblokkeerd, vooral sites met kritiek op de monarchie. WikiLeaks publiceerde onder meer een lijst van websites die in Thailand zijn geblokkeerd en videobeelden van een „decadent” verjaardagsfeestje voor de hond van de kroonprins.

Drie blauwhelmen gedood in Congo

Kinshasa, 19 aug. Drie Indiase VN-vredessoldaten zijn om het leven gekomen bij een aanval op hun basis in Oost-Congo. De blauwhelmen zijn waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een hinderlaag, heeft het Indiase leger gisteren bekendgemaakt. Vijf Congolese burgers kwamen naar de basis om hulp te vragen. Even later kwamen zo’n vijftig in palmbladeren geklede strijders met machetes en speren uit de jungle tevoorschijn. Vermoedelijk gaat het om strijders van de occulte Mai Mai-militie. (Reuters)