Koranverbranding tegen brandvoorschriften VS

Een openbare koranverbranding is in strijd met de lokale brandvoorschriften, hebben de autoriteiten van Gainesville, Florida, gisteren bekendgemaakt. Maar ook zonder vergunning wil dominee Terry Jones doorgaan met zijn International Burn a Koran Day op 11 september. De aankondiging van het anti-islamprotest kreeg vorige maand internationale publiciteit. Het Al-Azhar-instituut in Egypte, de meest gezaghebbende sunnitische autoriteit, beschuldigde Jones’ evangelische kerk van haatzaaien en discriminatie. Ook de organisatie van evangelicals in de VS heeft Jones gevraagd van de koranverbranding af te zien. Het is slechte publiciteit voor de liberale enclave in Noord-Florida, bijgenaamd Gainesville Green wegens het lokale wietgebruik. Op haar website roemt de plaats de rijke diversiteit aan culturen binnen de gemeente. Met zijn actie zegt Jones, auteur van Islam is of the Devil, de slachtoffers van 9/11 te willen herdenken. Al eerder kwam de dominee in conflict met de autoriteiten. Voor het aantreden van Craig Low, eerste openlijk homoseksuele burgemeester van Gainesville, plaatste de kerk in april een bord met de tekst „Geen Homo Burgemeester.” Onder dreiging van fiscaal onderzoek verkortte Jones de tekst tot „Geen Homo.” (AP)