Jay-Z is de rijkste hiphopmiljonair

Het is inmiddels een traditie in zakenblad Forbes: de jaarlijkse lijst hiphopmiljonairs die de afgelopen twaalf maanden het meest hebben verdiend. Jay-Z staat voor het tweede jaar achtereen bovenaan met een omzet van 63 miljoen dollar. Geld dat hij onder meer verdiende met het album The Blueprint 3 – met de hit Empire State Of Mind met Alicia Keys – dat vorig jaar september verscheen. Het zakenblad concludeert dat de rapper over dat bedrag 22 miljoen dollar belasting betaalt. Dat is meer dan de omzet van alle andere rappers, op de nummer 2, Diddy (30 miljoen) na .

Opvallend is de Senegalees- Amerikaanse rapper Akon op nummer 3, met 21 miljoen dollar omzet in een jaar waarin hij muzikaal nauwelijks van zich liet horen. Akon, die voor zijn aankomende album werkt met Nederlandse artiesten Giorgio Tuinfort en DJ Chuckie, tekende in een vroeg stadium popdiva Lady Gaga op zijn Interscope-sublabel Kon Live, en plukt daar nu de vruchten van. „Ik kan door haar in principe met pensioen,” zei hij eerder dit jaar tegen The Huffington Post.

Een andere hiphopartiest die niets meer hoeft te doen, is Dr. Dre. Zijn langverwachte derde soloalbum Detox wordt al jaren vooruit geschoven – en de eergisteren gelekte, sensueel bedoelde formulekitsch van het nummer Turn Me On belooft weinig goeds. Maar met alleen al het verkopen van zijn Beats By Dre-koptelefoons, en zijn rol als (uitvoerend) producent en labelbaas van Eminem en 50 Cent, verdiende Dr. Dre de afgelopen twaalf maanden zo’n 17 miljoen dollar.

Alle hiphopmiljonairs hebben uitgebreide zakendeals buiten de muziek, van dranken tot parfums, en van honkbalclubs tot kledinglijnen. Muzikaal succes alleen is onvoldoende. Eminem, die in de afgelopen anderhalf jaar maar liefst tweemaal een album uitbracht waarvan hij per stuk meerdere miljoenen exemplaren verkocht – een unicum in de huidige muziekindustrie – verdiende in totaal 8 miljoen dollar na een lucratieve aandelendeal met een frisdrankfabrikant.

Hij is gedeeld veertiende in de lijst met labelgenoot 50 Cent, die in 2008 nog met 150 miljoen dollar bovenaan de Forbes-lijst stond,

    • Saul van Stapele