Internet open, internet dicht

De Thaise regering heeft de klokkenluiderssite WikiLeaks geblokkeerd. WikiLeaks, in het nieuws met ‘Afghanistan’, publiceerde eerder het gecensureerde boek Verisimilitude, waarvan de auteur is opgepakt voor belediging van de Thaise kroonprins, en beelden van een „decadent” verjaardagsfeestje voor diens hond.

De regering van Noord-Korea heeft sinds vorige week een YouTubekanaal met propaganda en een Twitteraccount (7.600 volgers). De Zuid-Koreaanse regering is „een hoer” van de VS, staat er al op. Een kleine elite kan zich in het land internet veroorloven, en dan maar een deel bekijken.

Ook Spanje gaat onderzoeken of Google met zijn fotodienst Street View de privacy van burgers schendt. Eerder deden de VS, Duitsland en Australië dat al. (NRC)

Bekijk het YouTubekanaal van N.-Korea via nrc.nl/buitenland