Internationaal kort

Corruptie Blagojevich deels onbewezen

Chicago. Oud-gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois Rod Blagojevich is dinsdag schuldig bevonden aan slechts 1 van de 24 aanklachten in de corruptiezaak tegen hem. Een federale jury slaagde er niet in een unaniem oordeel te vellen over de 23 overige aanklachten. De aanklagers gaan in beroep. De corruptieaffaire bracht eind 2008 de toen net gekozen president Barack Obama in verlegenheid, die eerder had samengewerkt met de Democraat Blagojevich (53). Een van de aanklachten was dat hij de vacante senaatszetel die Obama in Illinois achterliet probeerde te verkopen. De enige beschuldiging waarover de jury het eens kon worden, is dat Blagojevich in 2005 valse verklaringen heeft afgelegd tegen de FBI. De oud-gouverneur ontkende tijdens een verhoor dat hij de donoren achter campagnedonaties had nagetrokken. (AP, BBC)

Indiase blauwhelmen gedood in DR Congo

KINSHASA. Drie Indiase vredessoldaten van de Verenigde Naties zijn gedood bij een aanval op hun basis in Congo. Dat maakte de VN-missie MONUSCO gisteren bekend. Tientallen mannen, gewapend met machetes, vielen aan toen het leger de basis in Kirumba opende om een groep burgers te helpen. Het zou gaan om de militantengroep Mai Mai, die een aandeel heeft in het aanhoudende geweld in de regio. De reeks aanvallen van rebellen doet de vraag rijzen of de VN-macht wel in staat is de bevolking voldoende bescherming te geven. (BBC, Reuters)

N-Koreaans vliegtuig gecrasht in China

Peking. Een Noord-Koreaans vliegtuigje is neergestort in de provincie Liaoning, in Noordoost-China. Dat meldden Chinese media gisteren. Aangenomen wordt dat het om een militair toestel ging waarvan de piloot probeerde te vluchten. De piloot, die omkwam, zou op weg zijn geweest naar Rusland. Overlopen komt regelmatig voor, maar een poging per vliegtuig is zeldzaam. (Reuters, BBC)