In Pakistan 2 keer zoveel daklozen

In Pakistan zijn niet twee miljoen, maar vier miljoen mensen dakloos geworden door de overstromingen. Dat hebben de Verenigde Naties vandaag bekendgemaakt. De nood is vooral hoog in de provincies Punjab en Sindh, waar de Indus grote delen van het vlakke land onder water heeft gezet. Het overgrote deel van de inmiddels acht miljoen slachtoffers die dringend hulp nodig hebben heeft nog niets ontvangen.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon, die de situatie zondag na een bezoek aan het gebied „hartverscheurend” noemde, roept vandaag de Algemene Vergadering van de VN in spoedzitting bijeen om de noodzaak van meer internationale hulp te onderstrepen. Verwacht wordt dat de lidstaten een resolutie aannemen waarin ze de internationale gemeenschap oproepen tot meer actie. Waarschijnlijk zullen de VS aankondigen dat zij hun bijdrage verhogen tot 150 miljoen dollar.

Vorige week meldden de VN dat er 459 miljoen dollar nodig is voor de eerste noodhulp. Van dat bedrag was gisteren ongeveer de helft binnengekomen. „De respons van donoren wordt beter maar is nog altijd onvoldoende, aldus een woordvoerder. De Britse hulporganisatie Oxfam zei „perplex te staan over de vraag waarom de internationale gemeenschap niet zo gul en snel heeft gereageerd als mogelijk was”.

De Asian Development Bank heeft aangekondigd dat Pakistan de komende twee jaar waarschijnlijk twee miljard dollar aan leningen zal ontvangen voor de wederopbouw. Eerder had de Wereldbank al gemeld 900 miljoen dollar van leningen aan Pakistan versneld vrij te maken voor reconstructie.

Het is nog onduidelijk hoeveel miljarden nodig zijn om het land weer op de been te helpen. Eenvijfde tot een kwart van het landoppervlak is getroffen door de overstromingen. Oogsten en vee zijn verloren gegaan, infrastructuur is verwoest. (AP, Reuters, AFP)