Hoe kan het dat een appel glimt? Moet ik 'm wassen?

Willy Prins uit Amsterdam eet dagelijks appels. En wat hem altijd opvalt is dat appels die wat langer liggen, een glimmend, vettig laagje op de schil krijgen. „Waardoor komt dat? Is dit een natuurlijke reactie of wordt er iets op gespoten?”, vraagt hij zich af.

Je hoort het vaker: dat er op appels een laagje wordt gespoten om ze mooi te laten glimmen, of om ze langer houdbaar te maken. Maar dat is een fabeltje, zegt voedingsdeskundige Patricia Schutte van het Voedingscentrum. „Mensen denken dat de supermarkt of de teler er iets mee te maken heeft. Maar ze weten niet dat deze waslaag op natuurlijke wijze ontstaat bij appels: zo beschermt hij zich tegen uitdroging.” Zou de appel het niet doen, dan zou hij per dag eentiende van zijn gewicht aan vocht verliezen en binnen de kortste keren verschrompeld zijn, zegt Schutte.

Onder de appelsoorten is de Jonagold kampioen waslaagaanmakers. En die appelsoort is daarom ook langer te bewaren dan bijvoorbeeld de Elstar.

Telers voegen geen waslagen toe aan hun appels om ze mooier te laten glimmen, zegt ook Jaco van Bruchem, beleidsmedewerker van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). „Maar er zijn wel middelen die van invloed zijn op de kleur van de appel. Zo geeft het rijpingshormoon Ethrel appels een vollere kleur. Het wordt vaak gebruikt in het begin van het seizoen zodat de appels snel de winkels in kunnen. Zogenaamde winterappels laten we op natuurlijke wijze rijp worden en krijgen dus geen Ethrel toegediend.”

Stikstof, een van de belangrijkste voedingselementen voor planten, maakt appels groener. Als er weinig stikstof in de grond zit wordt de appel geel. „Telers zijn voorzichtig te veel stikstof te gebruiken, omdat appels die snel groeien ook minder lang goed blijven”, aldus Van Bruchem.

Behalve een waslaag bestaat er ook een grote kans dat je met een hap appel bestrijdingsmiddelen binnen krijgt. Zowel het vettige laagje als de bestrijdingsmiddelen kun je er niet met water afwassen. Een appel afwassen heeft dus geen enkele zin. Een appel schillen daarentegen, helpt wel om het binnenkrijgen van bestrijdingsmiddelen tegen te gaan, omdat slechts een klein gedeelte van de bestrijdingsmiddelen in het vruchtvlees van de appel trekt.

Maar zelfs schillen is niet echt noodzakelijk, zegt Schutte, omdat de middelen niet echt gevaarlijk zijn voor de gezondheid. „De veiligheidsmarges zijn zodanig dat ook als je meer dan tien appels per dag eet, er geen gezondheidsrisico bestaat.”

Reinier Kist