En zij leven ook nog

Op 26 juli schreef NRC Handelsblad dat Ans Panhorst-Niesink was overleden, de oudste nog in leven zijnde Nederlandse deelnemer aan de Spelen in Berlijn van 1936. Op 12 augustus reageerde oud-hockeyspeler René Sparenberg al hierop met de mededeling dat hij en teamgenoot Hans Schnitger nog leven, maar er zijn nog meer deelnemers van Berlijn 1936 in leven, allemaal ouder dan Ans Niesink toen zij overleed. Momenteel is de oudste Nederlandse deelneemster mevrouw Gratia M.M. barones Schimmelpenninck van der Oye, vorige maand 98 jaar geworden. Naar mijn weten leeft ook oud-kanovaarder Henk Starreveld nog; 96 jaar oud. Er leven nog twee roeiers: Dr. Karel Hardeman (96) en Mak Schoorl (97). De schermster Toos van der Klaauw wordt volgens mijn informatie in december 95. Ten slotte is er nog de oud-waterpoloër Hans Maier, eveneens 94. De meeste informatie staat in mijn boek: Olympisch Oranje – Van Athene 1896 tot en met Beijing 2008. Maar u zult begrijpen dat na de verschijning in november 2008 nog enkele mutaties hebben plaatsgevonden.

Anthony Th. Bijkerk

Secretary-General of the International Society of Olympic Historians