En wat wil hij met Vitesse?

Merab Jordania wil de club structureel naar de top van Nederland brengen.

Maar voetbalbond KNVB heeft nog geen definitieve goedkeuring gegeven.

„Geef me twee dagen”, antwoordde Merab Jordania twee dagen geleden op de vraag wanneer de nieuwe eigenaar van Vitesse met ‘grote’ namen de selectie zou versterken. De 49-jarige oud-voetballer zou volgens Georgische media talenten als Waco Kazaisjvili en George Chanturia bij de Arnhemse club willen stallen. Het zouden niet de eerste Georgische voetballers zijn die met de hulp van Jordania in Nederland aan de slag zouden gaan.

Het was Jordania zelf die twintig jaar geleden aan het einde van zijn voetballoopbaan bij SC Heerenveen tevergeefs een contract probeerde af te dwingen. Maar de ietwat trage, technisch begaafde voetballer kreeg geen werkvergunning. Als spelershandelaar was hij daarna betrokken bij transfers van landgenoten Shota en Archil Arveladze, Giorgi Gakhokidze en Giorgi Kinkladze naar verschillende Nederlandse clubs. De laatste twee zijn nu officieel FIFA-makelaar. Jordania heeft een dergelijke status niet.

Jordania liet zich in het verleden als eigenaar van de Georgische topclub Dinamo Tiblisi ook al gelden als een spelershandelaar. Het aantrekken en verkopen van spelers was volgens hem de enige manier om zijn toenmalige club te laten overleven. „Het is een geschenk van God dat dit land zoveel voetbaltalenten heeft. We hebben weinig. Wat wijn, wat mandarijnen en andere producten van het land, maar voetbaltalenten die worden ons in de schoot geworpen”, zo zei Jordania in 1998 in het Algemeen Dagblad.

Tijdens de persconferentie maandag in Arnhem waarbij hij als de eigenaar van Vitesse werd gepresenteerd, liet Jordania weten dat hij over een groot netwerk beschikt. De Georgiër zou nauwe banden onderhouden met Michel Platini, de voorzitter van de UEFA. En de miljonair stelde dat hij een vriend is van Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj. „Maar Vitesse heeft geen enkele band met Chelsea”, zo haastte hij te melden. Media in Georgië trekken dat in twijfel.

Bij Vitesse was er direct champagne na de machtsoverdracht van Maasbert Schouten aan Jordania. „Dit is het begin van een nieuw tijdperk voor mij en voor Vitesse”, zei de nieuwe eigenaar. De Nederlandse voetbalbond liet in een verklaring weten dat de definitieve goedkeuring nog ontbreekt. De bond moet eerst nog de gewijzigde statuten toetsen aan de de KNVB-reglementen. „Hierbij wordt onder meer gekeken of de nieuwe eigenaar niet betrokken is bij een andere profclub. Daar kan enige tijd overheen gaan”, zei de woordvoerder van de KNVB.

Paul van der Kraan, de algemeen directeur van Vitesse, liet vanuit de VS weten dat hij positief is over de plannen van Jordania. „We hebben verschillende mensen uit zijn omgeving naar hem gevraagd. Daar kwam een beeld uit van een man die heel open communiceert. Hij wil de club structureel naar de top van Nederland brengen. En daar horen alle benodigde faciliteiten bij. Dit biedt een geweldig perspectief.” Van der Kraan, die Jordania nog niet heeft ontmoet, zal maandag met hem om de tafel gaan zitten. „Hij heeft bijvoorbeeld gesproken over het neerzetten van een nieuw trainingscomplex. Ik zou wel willen weten of de spade gelijk de grond in gaat of pas over vijf jaar. Het is nog niet duidelijk met welk tempo het allemaal zal gaan.”

    • Koen Greven