Economie kort

Minister Eurlings houdt brief over aswolk achter

Door een onzer redacteuren

Schiphol. Demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings houdt al wekenlang een brief achter van de Europese Commissie. In de brief staat dat vliegtuigpassagiers die in april werden gedupeerd door de IJslandse aswolk recht hebben op volledige compensatie. De brief werd op 30 juni verstuurd door Eurocommissaris Siim Kallas aan de verantwoordelijke bewindslieden van alle lidstaten. Kallas schrijft dat gedupeerden recht hebben op vergoeding overeenkomstig de bestaande Europese regelgeving en dat deze regels zullen worden toepast „in de hele EU, op uniforme en harmonieuze wijze”. De brief is in Den Haag niet verder gekomen dan het bureau van Eurlings.

Uitkering voor 1,4 miljoen Nederlanders

Den Haag. Eind vorig jaar ontvingen 1,4 miljoen mensen een bijstands-, werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat is 12 procent van de beroepsbevolking, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt. Ten opzichte van een jaar eerder is sprake van een toename. Aan het eind van 2009 ontving bijna 13 procent van de mannen in de leeftijd van 15 tot en met 64 jaar een uitkering, waarmee mannen een iets groter aandeel voor hun rekening namen dan vrouwen. Dat zou volgens het CBS voornamelijk te maken hebben met de economische crisis. Mannen zijn naar verhouding vaker werkzaam in branches die gevoelig zijn voor schommelingen op de arbeidsmarkt. (ANP)