Bases VS in Colombia zijn illegaal

De aanwezigheid van Amerikaanse strijdkrachten op zeven militaire bases in Colombia is in strijd met de Colombiaanse grondwet. De militaire samenwerking moet ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Congres. Dat heeft het Constitutionele Hof dinsdag bepaald.

Vorig jaar kwam de Colombiaanse oud-president Álvaro Uribe met de Verenigde Staten overeen dat Amerikaanse militairen de zeven bases mogen gebruiken. Buurland Ecuador had de VS toestemming geweigerd nog langer gebruik te maken van hun basis in Manta. De VS hebben Colombia sinds 2000 ruim zeven miljard dollar (5,4 miljard euro) gegeven voor de strijd tegen de drugshandel.

Volgens het Constitutionele Hof geldt de overeenkomst als een internationaal verdrag dat door het Congres moet worden goedgekeurd. Anders dan de regering-Uribe stelde, is het verdrag meer dan een uitbreiding van bestaande verdragen en behelst het nieuwe verplichtingen, aldus rechter Mauricio Gonzalez.

Het verdrag geldt voor een periode van tien jaar. De Amerikaanse aanwezigheid in Colombia is op een maximum van 800 militairen en 600 contractanten gesteld. De militaire samenwerking heeft tot spanningen geleid in de Zuid-Amerikaanse regio. Venezuela heeft Colombia herhaaldelijk beschuldigd van het plannen van een invasie met behulp van de Amerikanen. (AP, BBC)