Baggerbedrijf Boskalis behaalt hogere winst

Baggerconcern Boskalis heeft een goed eerste half jaar gedraaid. De omzet en de winst van het bedrijf stegen. Ook groeide de orderportefeuille.

Dat maakte het concern uit Papendrecht vanochtend bekend. De omzet over de eerste helft van 2010 steeg naar 1,13 miljard euro. In het eerste half jaar van 2009 bedroeg de omzet 989 miljoen euro. De winst steeg van 102,7 miljoen over het eerste half jaar van 2009 naar 123,9 miljoen euro over de eerste helft van dit jaar, een stijging van circa 20 procent. Het concern heeft op dit moment een orderportefeuille ter waarde van 3,3 miljard euro.

In een reactie op de resultaten over het eerste half jaar van 2010 zei Boskalis-topman Peter Berdowski dat het een uitstekende periode was waarin vooral de baggeractiviteiten goed draaiden. „Dankzij de goedgevulde orderportefeuille waarmee we het jaar ingingen was de bezetting van schepen hoog en werden prima marges gerealiseerd.”

In maart dit jaar nam het 100 jaar oude Boskalis het nog oudere havensleep en bergingsbedrijf Smit Internationale over. Op 4 mei verdween de zelfstandige beursnotering van het ruim 160 jaar oude bedrijf Smit. Het slepersbedrijf droeg 9,5 miljoen euro bij aan de winst van het concern Boskalis. Aan omzet leverde het overgenomen bedrijf 160 miljoen euro bij. Welke boekte Smit, dat de eigen naam blijft houden, een lager resultaat dan in dezelfde periode van 2009. Het slepersbedrijf heeft meer last van de economische crisis dan Boskalis.

De overname van Smit moet 15 tot 20 miljoen euro per jaar aan synergie-effecten opleveren, denkt Boskalis. De eerste effecten zullen naar verwachting volgend jaar te zien zijn in de resultaten.

Boskalis verwacht dat de winst over het jaar 2010 10 tot 15 procent hoger zal zijn dan de winst over 2009 van 227,9 miljoen euro.

De resultaten van Boskalis werden op de Amsterdamse beurs enthousiast ontvangen door beleggers. Het aandeel stond rond het middaguur op 33,97 euro, een stijging van 2,8 procent.