Afghanistan: 938 stembureaus blijven gesloten

In Afghanistan zullen tijdens de parlementsverkiezingen op 18 september 938 stembureaus om veiligheidsredenen gesloten blijven. De kiescommissie probeert met deze maatregel grootschalige verkiezingsfraude zoals bij de presidentsverkiezingen vorig jaar te voorkomen.

De gesloten bureaus maken 14 procent uit van het totale aantal van 6.835. Het gaat vooral om stembureaus in het zuiden en oosten van het land, waar het merendeel van de Pashtun-bevolking woont. Gevreesd wordt dat de maatregel zal leiden tot onvrede onder de Pashtun en de Talibaan daarvan kunnen profiteren.

De Onafhankelijke Verkiezingscommissie heeft het besluit genomen in overleg met de Afghaanse veiligheidsdiensten en de NAVO-troepenmacht ISAF. Het Afghaanse leger en de politie zeggen slechts 5.897 stembureaus te kunnen beveiligen. Kiezers uit de onveilige gebieden zullen moeten reizen om te stemmen, aldus voorzitter van de kiescommissie Ahmad Mahnawi Fazel.

Bij de presidentsverkiezingen in augustus vorig jaar keurde de Electorale Klachtencommissie eenderde van de stemmen voor president Hamid Karzai af, wegens tekenen van fraude. Met tegenzin stemde Karzai in met een tweede ronde, maar zijn tegenstander Abdullah Abdullah trok zich terug omdat hij niet geloofde dat die ronde wel eerlijk zou verlopen. Karzai werd president maar verloor aan gezag.

Sinds 23 juni voeren 2.545 kandidaten campagne voor 249 zetels in de Wolesi Jirga, het Afghaanse lagerhuis. Voor de 33 zetels in Kabul hebben 662 kandidaten zich ingeschreven. In veel gevallen gaat het om personen die uit onveilige gebieden komen maar zich in Kabul geregistreerd hebben om er campagne te kunnen voeren. Twee parlementskandidaten zijn vermoord, drie zijn ontvoerd.

Deskundigen vrezen dat er ook bij deze verkiezingen veel mogelijkheden voor fraude zijn. De onveiligheid is gegroeid. Er circuleren meer stempassen dan het daadwerkelijke aantal kiezers. Bovendien heeft Karzai eerder dit jaar besloten dat hij alle vijf leden van de klachtencommissie benoemt. Voorheen werden de Verenigde Naties hierbij betrokken. (AFP, Reuters)