Zeventien anjers van J. von Ribbentrop

De overstromingen in Pakistan waren gisteren uit het Achtuurjournaal verdwenen. Oud nieuws, al wordt er in de actualiteitenrubrieken nog wel geïnformeerd naar de bereidheid van het Nederlandse volk om bij te dragen aan een nationale inzameling. Netwerk (EO) hield voorbijgangers een biljet van 20 euro voor, met de vraag hoeveel daarvan na storting op giro 555 over zou blijven voor de slachtoffers. De schattingen varieerden tussen de 0 en 2 euro.

Een dag eerder had de website van NOS Nieuws ook de offervaardigheid gepeild. De reacties waren voor een groot deel zeer negatief. Laten die Pakistanen eerst maar hun atoombommen opeten.

De hele uitzending van TerZake (Canvas) ging wel over de ramp en vooral de mogelijke geopolitieke implicaties. Een eerder door Nova uitgezonden reportage liet zien dat islamistische organisaties vooralsnog effectiever hulp bieden dan het Westen. Het wantrouwen jegens de regering van president Zardari is enorm. Haat tegen de eigen corrupte heersers is zoals bekend de voornaamste voedingsbodem voor de radicale islam. Een expert in TerZake legde nog eens uit dat ontwikkelingshulp altijd een belangrijk middel is geweest om de invloed van het Westen te versterken. Maar ja, wat hebben wij daarmee te maken? Zo kan een natuurramp de loop van de geschiedenis verleggen. Als wij de andere kant opkijken.

Ook een verliefdheid heeft soms historische gevolgen. In december 1936 gaf de Britse koning Edward VIII na een klein jaar de troon op, omdat hij wilde trouwen met de tweemaal gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. Maar de gisteren door Canvas uitgezonden documentaire Britain’s Nazi King stelt dat de ware reden van de afgedwongen abdicatie lag in de sympathie van het paar voor het Derde Rijk.

Hitlers speciale ambassadeur Joachim von Ribbentrop, destijds belast met het bevorderen van een pacifistische houding van Engeland, zou kort tevoren mevrouw Simpson zeventien anjers hebben bezorgd: een voor elke keer dat zij het bed hadden gedeeld. De latere hertogin van Windsor heeft die affaire altijd ontkend, maar voor een nauwe betrokkenheid van het echtpaar bij het naziregime, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, bestaat ampel bewijs, onder meer in recentelijk openbaar geworden FBI-dossiers. Edward hoopte na een Duitse overwinning als marionet opnieuw de troon te kunnen bestijgen en zou zelfs militaire geheimen hebben doorgespeeld.

De conclusie van de documentaire luidt dat de geallieerden een monument zouden moeten oprichten voor Wallis Simpson. Als zij niet het alibi geleverd had, was de oorlog met een pro-Duitse vorst op de Britse troon anders afgelopen.

    • Hans Beerekamp