Zestig doden bij aanslag op rekruten in Irak

Bij een van de dodelijkste aanslagen in Irak in maanden zijn gisteren zestig rekruten gedood die stonden te wachten voor een legerhoofdkwartier in de hoofdstad Bagdad. Volgens Iraakse functionarissen raakten ongeveer 125 mensen gewond. Het Iraakse leger schreef de aanslag toe aan de sunnitische extremisten van Al-Qaeda-in-Irak.

Een zelfmoordterrorist bracht zich tot ontploffing te midden van honderden rekruten bij het vroegere gebouw van het ministerie van Defensie dat nu het hoofdkwartier van de 11de legerdivisie huisvest. Elke week worden daar ongeveer 250 nieuwe rekruten geregistreerd in het kader van de inspanningen van de Iraakse autoriteiten de veiligheidsdiensten te versterken nu de Amerikaanse troepen zich terugtrekken. Op 1 september moet de terugtrekking van de Amerikaanse gevechtstroepen zijn voltooid; op 1 januari 2012 moeten de resterende 50.000 militairen ook allemaal zijn vertrokken.

In vergelijking met het geweld in de periode 2005 tot en met 2007 is de veiligheidssituatie aanzienlijk verbeterd. Maar sinds begin dit jaar loopt het aantal dodelijke slachtoffers van aanslagen en aanvallen weer op.

Vorige week zei de Iraakse legerchef, generaal Babakan Zebari, dat de Iraakse veiligheidsdiensten nog niet in staat zijn de rol van de Amerikaanse troepen over te nemen. „Als mij gevraagd zou worden naar de terugtrekking, dan zou ik tegen de politici zeggen: het Amerikaanse leger moet blijven tot het Iraakse leger volledig klaar is in 2020”, zei hij op een persconferentie in Bagdad.

Het feit dat de Iraakse politici er niet in slagen een nieuwe coalitie te vormen na de parlementsverkiezingen van maart, verergert de problemen nog. Gisteren maakten de grootste partijallianties, de seculiere Iraqiya van ex-premier Iyad Allawi en de shi’itische Staat van het Recht van huidig premier Nouri al-Maliki, een eind aan hun coalitieonderhandelingen. Iraqiya was beledigd omdat Maliki de partijalliantie „sunnitisch” in plaats van seculier had genoemd. (Reuters, AFP, AP)