Xiao Xiaofen is een hoer

Ondanks officiële verboden worden wetsovertreders publiekelijk vernederd in China.

Publiek wordt opgeroepen om het spektakel bij te wonen.

Chinese police officers escort criminal suspects dressed in yellow during a public sentencing on the grounds of a steel plant in Loudi in southern China's Hunan province. 32 suspects were paraded in front of members of the public and workers at the steel plant, Wednesday July 14, 2010. 20 of the suspects were later given sentences ranging from one year to 20 years for stealing from the steel plant. (AP Photo) ** CHINA OUT ** AP

„Misdadiger Gong Gaosong stal voor 60.000 yuan [6.800 euro] aan staal.” „Xiao Xiaofen is een hoer.” Met deze teksten om hun nek worden de geboeide man en vrouw in geel gevangenistenue ten overstaan van een duizendkoppige menigte door de politie in het openbaar vernederd. „Gezichtsloos” gemaakt, is de uitdrukking in het Mandarijn.

Het in het openbaar vernederen van veroordeelde dieven, moordenaars en prostituees is in China per decreet van het Hooggerechtshof verboden, maar blijkt nog steeds te worden toegepast door de politie en lokale partijbestuurders die belast zijn met ordehandhaving.

Op het Chinese internet, inclusief de sites van enkele grote kranten, werden uit protest tegen „vernederende, feodale praktijken” foto’s geplaatst van „schaamteparades” in de provincies Hunan en Guangdong.

In Dongguan, een van de grote fabriekssteden van China, werden vorige maand tientallen jonge vrouwen blootsvoets, en aan elkaar vastgebonden, door de straten geleid nadat zij waren veroordeeld wegens prostitutie. Fabrieksarbeiders waren opgeroepen het spektakel bij te wonen.

In de stad Loudi in de provincie Hunan werden de afgelopen maanden bij herhaling grote evenementen georganiseerd waar veroordeelde dieven werden tentoongesteld. De plaatselijke tv-stations en kranten waren verplicht over de schaamteparades te berichten, de 5.000 werknemers van een van de grote staatsfabrieken in de stad werden opgetrommeld, net als de kinderen van de lagere en middelbare scholen, onder wie ook de kinderen van de veroordeelden.

In de naburige stad Xiangtang werden eind vorige maand 53 „zware criminelen” tentoongesteld in het voetbalstadion, drie van hen werden onmiddellijk daarna in de gevangenis geëxecuteerd.

Bron van dit incident is de krant Nanfang Zhoumo. De krant uit Guangdong zegt dat de openbare vernederingen ook plaatsvinden in de provincies Shaanxi, Sichuan en zelfs in een van de rijkste en modernste provincies, het oostelijke Shandong.

Op het internet worden de methodes van de politie scherp veroordeeld. Internetters vinden dat niet de vrouwen en veroordeelde dieven vernederd moeten worden, maar de „corrupte politie” en de „partijbazen die niet 60.000 yuan stelen, maar 600 miljoen yuan”. Vooral de vrouwen in de seksindustrie worden verdedigd: „Het enige wat zij willen, is ontsnappen aan het geestdodende werk in de internationale fabrieken.”

Er worden door de tegenstanders van de hedendaagse versie van de schandpalen vergelijkingen getrokken met openbare terechtstellingen in de tijd dat China nog een keizerrijk was. En op enkele sites zijn ook zwart-witfoto’s geplaatst van openbare vernederingen tijdens de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie toen ‘contrarevolutionaire elementen’ het doelwit waren.

De justitiële autoriteiten in Peking, waaronder het ministerie van Openbare Veiligheid, hebben volgens de staatsmedia de politiediensten opdracht gegeven de praktijk te staken. Of de voorzitters van de lokale „politiek- en rechtcommissies”, de hoogste partij-instanties op het gebied van ordehandhaving, zich veel gelegen laten liggen aan de opdrachten uit Peking wordt echter betwijfeld.

In 1988 en opnieuw in 2007 hebben het Chinese Hooggerechtshof en de nationale politiek- en rechtcommissie de praktijk van openbare vernedering al verboden. Maar een partijwoordvoerder van de stad Loudi zegt dat alle overheidsinstanties – partij, openbare aanklager en politie – „en de bevolking” het er over eens zijn dat de critici ongelijk hebben: „Deze methode is misschien niet heel humaan, maar werkt afschrikwekkend en levert resultaten op. Deze methode is dus correct.”

    • Oscar Garschagen