Wethouder wijst student op gevaar alcohol

Met een quiz en een stapel ansichtkaarten zijn aankomende Utrechtse studenten vanochtend voorgelicht over overmatig drankgebruik.

Het initiatief is van D66-wethouder van volksgezondheid Victor Everhardt, de GG&GD en vrijwilligersproject Unity. Zij lieten nuldejaars bij universiteitscentrum De Uithof alcoholvrije cocktails en waterflesjes met de opdruk ‘frisse meid’ of ‘frisse jongen’ drinken. Motto: het hoeft niet altijd alcohol te zijn.

Everhardt was vóór zijn wethouderschap jarenlang werkzaam bij het Trimbosinstituut en is bekend met alcoholverslaafden. Hij wijst in een persbericht op de gevaren. „Het kan naast onschuldige klachten als hoofdpijn en misselijkheid ook ernstige gezondheidsgevolgen hebben.” Hij voegt hieraan toe: „Je hersenen groeien door tot je 24ste, tot dan is te veel alcohol extra schadelijk.”

Volgens een laatste GG&GD-onderzoek uit 2008 behoort 29 procent van de Utrechtse studenten tot de probleemgroep van overmatige alcoholgebruikers. Overmatig betekent: minimaal 21 glazen per week voor mannelijke studenten tussen de 19 en 24 jaar, minimaal 14 glazen voor vrouwen van die leeftijdsgroep. En 9 procent staat als probleemdrinker te boek: meer dan zes glazen per dag. Volgens het onderzoek drinken studenten meer dan de Utrechtse schooljeugd.

Wethouder Everhardt, die als student „ook wel eens een borrel nam”, was vóór de voorlichtingsactie niet bang voor hoongelach. Verhalen over liederlijke feesten in disco’s, bij werfkelderfeesten en op studentensociëteiten doen in Utrecht altijd al de ronde. Voert hij geen achterhoedegevecht?

Everhardt: „Studenten zijn misschien volwassen, maar ze komen in een nieuwe stad in een nieuwe omgeving en ze moeten zich bewust worden van de gevaren. Wij geven hun tools een verstandige beslissing te nemen. Ze moeten stevig in hun schoenen staan om bij verenigingen de verleiding te weerstaan.”

Hij ziet „een omslag in de maatschappij” als het gaat om alcoholbeleving. Volgens Everhardt is er in de gehele maatschappij meer bewustzijn. Zo zijn er op radio en tv spotjes waarin de rol van ouders wordt belicht. De wethouder: „Zelfs bij studentenverenigingen zie je een andere houding.”

    • Jaap Bloembergen